Sahibinde bir ara eniştemin evini satmak için ilan girmiştim. Evin fiyatı yüksek olduğu için arayan olmaz dedim ama arayan 10 kişiden 9'u emlakçıydı.

Emlakçılık işi öyle 10-17 Mesai saatiyle yapılan bir iş değil. Adamların çoğu sizi ikna etmek için her gün aynı kelimeleri belki 100 kere tekrar ediyor. Bunun dışında çoğu kişi "evinizi görebilir miyiz?" diye soruyor. Yani ortada bir anlaşma yok ve emlakçı evi ziyaret etmeyi teklif ediyor. Ben olsam mesela hiç uğraşmazdım.

Neyse sonra işler olmadı ama emlakçılardan az da olsa birşeyler öğrendim. Ev için sizden ve sahibinden belli bir komisyon alıyor. (bana söylenen rakam %5 olması lazım) bunun dışında ev için yapılacak çalışmalardan hiç bir şey almıyorlardı. Ev satılmazsa ve sözleşmenizin süresini dikkat ettiyseniz Emlakçılar çok sorun çıkarmazlar.

Bu sektör için şöyle bir şey yapmanız lazım. Hiç bir zaman muhtaç olduğunuzu belli etmeyin. Başka alternatif olduğunuzu belirtin. Acil ihtiyacınızın olmadığını da özellikle belirtin.

Yani 3 Milyonluk bir ev için mesela pazarlık yapacaksanız. Adama "elimde 2.5 milyon tl'lik altın var. Altın yükselirse alırım o zaman" diyerek adamın aramasını bekleyin. Size 500 bin kredi muhabbeti de yaparsa "wowowwo haram" dersiniz olur biter