Zorlanıyorsan ülkene döneceksin tatava yapmayacaksın. İstanbulda yaşa bakalım 60 bin TL maaşla görelim sanki burda aynı hesaplamalar yok. Ayrıca ben paradan dolayı değil daha gelişmiş bir ülkede yaşamak istediğim için Almanya istiyorum. Şikayetçiysen döneceksin Türkiyeye ve aynı hesapları buradan yapacaksın. Dışarıdan bakınca kolay değilmiş. Sizi orda zorla tutan yok ve tekrar diyorun zorlanıyorsan döneceksin laf kalabalığı yapmayacaksın.
Kardeşim, kıyas yapıyorsun ama kantarın topuzu yok. Türkiye'den Almanyaya uzaktan bakınca eurodan başka bir şey görünmüyor galiba. Oysa burada hayat sadece para değil; sistem, düzen, güven, huzur, nefes alma meselesi.
Sen diyorsun ya zorlanıyorsan dön ben de diyorum ki,
gel sen bir Almanyada 6 ay yaşa, sonra konuşalım. Sabah 7de işe git, dakikası şaşmayan trenlere bin, Almanca belgeleri oku, evrakları kovala, vergiyle, sigortayla boğuş. Türk marketinde 10 'ya peynir görünce gözün dolsun. Ondan sonra hâlâ Türkiye cennet miymiş, Almanya cehennem miymiş, karar verirsin.
Bak mesela Türkiyede:
- Hastaneye gidince dayıdan sıra alınıyor, burada 3 hafta sonraya randevu veriliyor ama geldi mi saniyesinde giriyorsun.
- Trafik lambası süs niyetine yanıyor, burada yaya geçidinde adımını attığında Ferrari duruyor.
- Türkiye'de torpil, rica, adam kayırma norm; burada sistemin dışında torpilli olsan bile sıraya giriyorsun. Eh zor tabii, alışık olmayana.
Ve evet, burada markete gittiğinde kasadaki kişi sana bağırmıyor, devlet seni kazıklamıyor, bugün ne olacak? diye yaşamıyorsun. Bunu anlamak için yaşamak gerek, Google haritasından değil.
Özetle:
Türkiye bir bakıma tropikal tatil köyü gibi dışarıdan güneşli, içeride elektrikler gidik, klima çalışmıyor ama "idare ediyoruz" havası var.
Almanya ise sıkı yönetim kampı gibi her şey kuralına göre, başta soğuk ama zamanla huzurun seni sarıyor.
Yani dışarıdan zor geliyorsa dön demek kolay. Ama sen gel de bir içeriden yaşa, sonra dönüp tekrar konuşalım. Kimse kalbinle değil beyninle tartmadıkça bu farkı anlayamaz.
Kurulu düzenimiz olmasa ....