Selam olsun,

İlgi alanım olan bazı konularda kullandığım kelimelerin dağlar kadar fark yarattığına hep şahit olmuşumdur.
Anlatı, yazı, söyleşi yapan arkadaşlar bilir lakin her insan kelimelerin sahtekar gücü hakkında bilgi sahibi olsun isterim.

Mesela bir konuda anlatı yaparken ırk dediğimde uğultu olmasa bile rahatsızlığı hissederim ama genetik dediğimde ilgiyle dinlendiğini görüyorum.
Genetik araştırması ile ırk araştırması çok farklı tepki oluşturuyor ama anlatımın bütününde ikisi aynı kapıya çıkıyor.
Yani ayı şeyi genetik araştırma diye de anlatabilirim ırk araştırması diye de anlatabilirim sonuç aynı ama ırk araştırması çok negatif tepkilere gebe.

Başka bir örnek vereyim...

Yapılan bir ahmaklığı anlatırken bunu yapanlar ahmak dersem yine tepki çekebiliyor ama bu yapılanın akılcı olmadığı şekilde anlatırsam o tepki olmuyor.
En doğrusunu ve güzelini bilebilirsiniz ama anlatım dilinde kelimeleri kullanmak çoğunlukla anlattığınızdan daha önemli hale geliyor.
Kelimelerin gücünü hafife almayın, gerçekten insanı başka seviyeye getirebilir.

İnsanlar konunun ana temasından ziyade konuyu anlatırken kullandığınız kelimelere takılıyor.
Anlatacak bir şeyleri olan insanlar ise genelde kelimeleri değil ana konuyu önemsiyor.
İşte bu yüzdendir ki bilgili olan insanlar bilgilerini aktaramıyor, bilgisiz insanlar bilgi edinemiyor.
Burada bilgili/bilgisiz derken x konu hakkında bilgisi olan bilgisi olmayan olarak kastediyorum yoksa salt bilgiye sahip ulu bilge ya da her konuda bilgisiz gibi bir şey kastetmiyorum.
Hepimiz bir konunun alimi bir konunun cahiliyizdir.

Bildiğini aktaranlar kelimeleri daha dikkatli seçse, bilgi edinecekler kelimeler yerine ana konuya odaklansa sanırım çok daha güzel bir dünyamız olabilir.

Sevgiler.