Selam olsun,

İnsanlar sürekli şikayet ediyor.
İşinden, ailesinden, ikili ilişkilerinden, karşısındakinin kendisini anlamamasından, dünyanın durumundan, ülkesindeki gelişmelerden, internetteki ortamlardan, insanların duyarsızlaşmasından...
Şikayet, şikayet ve şikayet.

Normal şartlarda şikayet etmek, şikayetçi olmak güzeldir lakin şikayeti iletip dünyaları kurtarmışçasına poz vermek hatta böyle kuş gibi hafiflemek pek sağlıklı bir davranış değil.
Şikayet bir çözüm yöntemi değil rahatsızlığını dile getirme yöntemidir.
Dile gelmesi değerlidir, tekrar yazıyorum neden insanlar şikayet ediyor gibi bir şey yazmıyorum.

Mesela "İnsanların saygısı kalmamış, bu insanlarla yaşamak zor." tamam şikayetinizi/rahatsızlığınızı yazdınız.
Peki bunu değiştirmek için bir düşünceniz var mı? İnsanlara saygının ne olduğunu, önemini anlatmak için ne yapıyorsunuz mesela?
Birey olarak yaptığınız şey görece küçük olabilir ama bir şey yapmış olmak çok daha değerlidir.
Örneğin şikayetinizin devamında bunun nelere yol açtığını vb. şeyleri eklediğinizde en azından bir farkındalık yaratmaya çalışmış olursunuz.

Ben insanların şikayet etmelerini ve sonrasında rahatlamış olmalarını pek anlamlandıramıyorum. Nedenini anlıyorum ama bu nedeni anlamlı bulmuyorum.
Bu zincirleme reaksiyon şeklinde ilerliyor.
Şikayet edenlerin çoğunluğu hayatındaki sorunları çözmek yerine şikayete paralel şekilde "bu bana engel olan bir durum" diyerek kendine şikayet etmekte.
Çözümü ise hep başkalarından bekleme eğiliminde olabiliyor. (Olabiliyor yazma nedenim genelleme yaptığımdan dolayı, genellemenin dışındaki insanlara selam olsun)

Hülasa şikayet gibi yöntemleri yerinde kullanmak çok daha hoş olur zira şikayet ediyorsan o durumu/olayı çözememişsindir, çözme yöntemlerine fırsat tanımak kötü bir öneri mi?
Anlatmak istediğime odaklarınız sevinirim.
Benim çözüm şansım olmayan örneğin toplumu ilgilendiren gibi şeylere lüzum yok.
Elbette birey olarak yapabileceklerimizden bahsediyorum,.
Toplum düzeyinde olan ya da bireyi aşan durumlarda farkındalık, örgütlenme gibi belli başlı yöntemler devreye girer.