Palria adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle

Bu twiti görünce bir an durdum düşündüm bana çok manidar geldi.
insan görerek duyarak öğrenir, okumak anlamak sorgulamak her zaman daha zordur o yüzden çoğunluk çok üstüne düşmez.
ama hristiyanlar'ın kitaplarında geçen olayları çizerek insanlara anlatması o duyguları modellerde yansıtmaları bana çok daha mantıklı geliyor.
çünkü müslüman hristiyan fark etmez eskiden okuma oranları düşüktü ve görseller ile anlatmak daha
etkiliydi çünkü insanlık geçmişten beri mağara duvarlarına bile çizerek anlatım sağlamış zaten.
mısırda hatla çatalhöyükte vs her yerde çizerek anlatım var.

ama islamda yok, sadece alfabeler arapça işaretler karmaşık semboller ve farklı yorumlanan ayetler vs.

vesselam acaba islam dini de bu ilkeye bağlı kalsaydı görsel anlatımı, sanatı benimseseydi sizce bir fark yaratır mıydı ?
belki daha az savaş olurdu kim bilir.

( sadece basit bir kaşılaştırma yaptım islamın hristiyanlıktan
daha üstün yönleri olabilir belki fonetik anlatımı daha güçlüdür vs.)

Bu bir twitten alıntıdır.

"Bir tarafta "oku" diyen, seni okumaya yönlendiren bir din.
Diğer tarafta "cahilleri eğitmek için" resmi kullanan bir din."

Osmanlıda kitaplarda minyatür kullanılırdı. Hem de cinsel içerikli kitaplarda cinsel temalı minyatürler bile vardı.
Yani islamda resmi sanatı yerini minyatür sanatına bırakmış.

Ayrıca kurandaki oku tabirinin bugün düşündüğümüz gibi entellektüel bir okuma yapmaktan bahsetmediğini anlamıyor insanlar.
Oku emri gelen peygamber okuma yazma bilmiyordu.
Burada bahsedilen okumak bir kitaptan okumak değil, ezberden kuran okumak anlamında bir emir.
Yani oku emri ile müslümanlara eğitimin önemi, bilginin önemi falan değil, doğrudan kuran okumanın önemi anlatılıyor.

Ancak islam dünyasındaki teknolojik geri kalmışlıkta resim ve heykelin yasak olması etken olmuştur.
Ortaçağın resim ve heykeltraşlarının içinden bir çok mühendis de çıkmıştır.
Çünkü resim yapmak için renkli boya üretmek gerekir, bu kimya gibi madde ve malzeme bilimini geliştirir.
Heykel üretmek için de 3 boyut, hacim ve mekan gibi konularda uzmanlaşmak ve mühendislik mimari gelişime katkı var.
Yani modern bilim ortaya çıkmadan önce sanatçı ve bilim adamı bir birine daha yakın kavramlardı.

Ama şunu unutmamak lazım.
Ortaçağda hristiyan toplumunun ezici çoğunluğu bu harika freskleri hiç görmedi, müslüman toplumun çoğu da hiç okuma yazma öğrenemedi.
Yani toplumsal ilerlemede yazı ve resim karşılaştırması çok tutarlı bir kıstas olmayabilir.