Burada öğrenmek istediğim arkadaş işi yokuşa sürmektedir. ben haklı olduğumu düşünüyorum.

Bir arkadaştan bir hit programı satın aldım ve üzerine kendime özel bazı geliştirmeler yaptırdım. Bu geliştirmeler sonrasında kendisine, programı değil ama özellikle benim talebimle yapılan özel ek özellikleri başka kimseye satmamasını açıkça ilettim.
Kendisi daha önce programı 3-4 kişiye sattığını belirtti. Bu durumu anlayışla karşıladım ve “Bundan sonrası için kimseye özel geliştirdiğimiz bu özellikleri verme/satma” şeklinde net bir talepte bulundum.
Ancak şu anda bu özelliklerin programdan kaldırılması gibi bir durum olursa, bu bana ciddi zaman kaybı ve zararlar doğuracak. Kendisi ise bu durumu, "Zaten bu hizmeti ucuza yaptım, benim zararım ne olacak?" şeklinde açıklıyor.

Burada dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:
  1. Hizmetin fiyatını kendisi belirledi ve ben ödemeyi eksiksiz yaptım. Ayrıca üzerine ekstra geliştirmeler talep ederek ek ödeme de yaptım.
  2. Benim için özel olarak geliştirilen bu özelliklerin, başkaları tarafından açık kaynak ve sınırsız .exe şeklinde kullanılması bana doğrudan zarar veriyor. Çünkü bu geliştirmeler şu anda R10 dahil hiçbir sistemde yoktu ve bu sistemin yayılması, bana ait bir avantajın ortadan kalkması anlamına geliyor.
  3. Bu özelliklerin başka kişilere iletilmesi ya da satılması, hem etik dışı hem de hakkaniyete aykırıdır. Özellikle bu kişilerin de ürünü çoğaltarak başkalarına satması, mağduriyetimi daha da artıracaktır.
Ben burada yalnızca hakkımı ve emeğimi korumaya çalışıyorum. Umarım konu sağduyuyla değerlendirilir.