Uzun zamandır hem kişisel bilgisayarlarımda, hem de sunucularımda Linux kullanan birisi olarak söyleyebilirim ki Pardus, gayet yeterli ve yorumlarda da belirtildiği gibi resmi kurumlarca da kullanılıyor ama yaygınlaşamamasının nedenleri var.
1. Sorun: Bildiğiniz gibi Linux, tek bir işletim sistemi değil; Pardus, Ubuntu, Debian, Fedora ve Arch gibi birçok Linux dağıtımı (işletim sistemi) var. Linux'u, bunların temelindeki motor gibi düşünebilirsiniz (kernel, çekirdek). Pardus'tan önce, daha genel olarak Linux'un neden çok fazla tercih edilmediğini anlamalıyız. Bence bunun başlıca başlıca nedeni, alışkanlıklar. Birçok kişi (ben de dahil) bilgisayar kullanmaya Windows ile başlıyor. Örneğin, bir insanın eğer siber güvenlik ile ilgili değilse Kali Linux'u, meraklı değilse Ubuntu'yu, donanımı yetersiz değilse Linux Mint'i denemesi için hiçbir sebep yok. Bilgisayarında zaten var olan Windows'u veya macOS'u kullanmaya devam ediyor birçok kişi. İnsanlar, sorun yaşamadıkları sürece alışkanlıklarını değiştirmek istemezler çünkü bu yeni bir şeyler öğrenmenin gerekeceği, emek isteyen bir süreçtir. İnsanlar, bırakın Linux'a veya Android'e-IOS'a geçmeyi, tarayıcı değiştirmeyi, hatta var olan güncellemeleri yapmayı bile istemiyorlar.
2. Sorun: Linux'ta çok fazla alternatif dağıtım, bu dağıtımlar altında da çok fazla masaüstü ortamı (desktop environment) var. Bu da karar vermeyi zorlaştırıyor. Ubuntu mu, Linux Mint mi, Pardus mu, Fedora mı? Linux Mint ise Cinnamon mu, Xfce mi, Mate mi? Fedora ise KDE mi, Gnome mu? Örneğin Fedora Gnome ise Workstation mu Silverblue mu? Giriş yaparken X11 mi, Wayland mı? Ubuntu ise son sürüm mü, LTS mi? (Bu arada doğru cevap, herhangi birisi ile başlayın, kısa sürede hepsini çözersiniz.) İnsanlar, bunu araştırmaya başladıklarında alternatifler arasında kaybolup, doğru karar veremeyeceklerini düşündükleri için bir tercih yapmaya korkuyorlar. Bu arada, bunun olmaması gerektiğini söylemiyorum çünkü bu, Linux dünyasındaki alternatif bolluğunu gösterir. Doğru olan, topluluğun da son zamanlarda daha iyi olduğu, insanları doğru bir şekilde yönlendirmektir. Örneğin ben Fedora Silverblue tercih ediyorum ama siz başlangıç için Fedora, Ubuntu veya Linux Mint kullanabilirsiniz. Yanlış tercih yaptığınızı düşünmeyin çünkü popülerler arasında yanlış bir tercih yapma ihtimaliniz düşük. (Zaten Arch gibi ileri seviye dağıtımları web sitelerinin ara yüzlerinden bile anlayacak, karmaşık bulacak ve geri duracaksınız). Peki, tercihimizi de yaptığımızı varsayalım.
3. Sorun: Herkesi kendi teknik bilgi seviyemizde sansak da birçok kişi henüz en temel bilgilerden yoksun. Linux'a geçecek kişilerin kapsamlı bir yedek almaları, bir flash belleğe Ventoy veya ISO yazmanları, BIOS'a girmeleri vs. onlar için zorlayıcı olacak. Bu gibi nedenlerle insanlar aslında Windows'u da değil, varsayılanı seviyorlar. Bu arada, Linux'un bilgisayar kullanmaya yeni başlayacak birisi için en kolay işletim sistemi olduğu konusunda iddialıyım. (Şahsen Windows bana zor geliyor. On yıl kadar kullandım, en basit, reklam engelleme amaçlı hosts dosyası değiştirmek için bile o kadar uğraşıyordum ki. Dosya büyük olursa, windows alt menüsü gidiyordu (ne alakaysa?), dosya izni alabilmek için bir şeyler işaretlemek bazen çalışıyor, bazen çalışmıyordu, her bir uygulama güncellemesini ayrı ayrı yapmak gerekiyordu vs. Linux'ta ise şu an neredeyse her şey yalnızca fare kullanılarak yapılabilse de, terminal kullanma alışkanlığı edindikten sonra gerçekten bilgisayarla konuşabilmeye başlıyorsunuz. Bakmayın öyle karışık göründüğüne, gerçekten her şeyi inanılmaz kolaylaştırıyor. Örnek senaryo:
[Linux-Kullanıcı]
- Kullanıcı: /etc/hosts dosyasını değiştir.
- Linux: Olmaz, yetkin yok.
- K: Al, bu yönetici parolam. Yetkiliyim.
- L: Tamam efendim, değiştirdim.

[Windows-Kullanıcı]
- Kullanıcı: C:WindowsSystem32driversetchosts dosyasını değiştir. (dosya konumu, kullanılan işaretini yazması bile garip)
- Windows: Olmaz, yetkin yok.
- K: Yetki almak istiyorum, bu da yönetici parolam.
- W: Yok, olmaz.
- K: Tamam da neden?
- W: Yok.
- K: Lütfen?
- W: Bu seferlik izin verdim ama dosya boyutu büyük olduğu için alt uygulama panelini bozdum, haberin olsun.
- K: Ne, neden????

4. Sorun: Şimdi geldik, örneğin ben neden Pardus veya Ubuntu yerine Fedora Silverblue kullanıyorum, hem de favorimin Arch Linux olduğu halde, çok saçma değil mi? Söyleyeyim, bu kısım daha teknik detaylar içeriyor. Her Linux dağıtımının öne çıktığı konular vardır. Örneğin ben GNOME seviyorum, Fedora da varsayılan olarak Gnome destekliyor. Peki Ubuntu da Gnome destekliyor, neden Ubuntu değil? Çünkü Fedora, temiz ve saf bir Gnome deneyimi sunuyor. Anlaşıldı, peki neden Gnome yerine KDE kullanmıyorum? O tasarımı fazla beğenmiyorum. Gnome çok daha sade, ayrıca deneyimlerim sonucunda en stabili. Özellikle de olabildiğince az eklenti ile kullanmaya başladıktan sonra anlayacaksınız bunu. Peki neden Fedora değil de Fedora Silverblue? Çünkü Fedora Silverblue'nun sistem dosyaları yazılamaz. Yani ne yanlışlıkla siz sistem dosyalarını bozabilirsiniz, ne de bir zararlı yazılım. Peki madem fovorim Arch, o zaman neden Fedora? Çünkü Fedora, varsayılan olarak SELinux gibi güvenlik uygulamaları ile birlikte geliyor. Benim önceliğim de güvenlik olduğu için Fedora'yı tercih ediyorum, Fedora da ayrıca bana yenilikçi alternatifler, stabilite, minimalizm sunuyor.
Fedora, Ubuntu, Arch gibi dağıtımlar tüm dünyaca tercih edilen, çok aktif ve bir o kadar da teknik seviyesi yüksek bir topluluğa sahip. (Herhangi bir dağıtımın Reddit'teki subredditinden anlayabilirsiniz). Tüm bu kriterler bir dağıtımı gözde yapıyor. Ayrıca bunlar arasında çeşitli engeller var ve bunlar, zaten birçok dağıtımı birbirleriyle rakip olmaktan da alıkoyuyor. Örneğin Ubuntu kullanan birisi, Gentoo Linux'un değil, muhtelemen Linux Mint'in kazanmak istediği bir kullanıcıdır. Arch Linux'un, Linux Mint kullanan kullanıcılara hitap etmediğini ve bunu bilerek yaptığını, aksi halde mevcut kullanıcılarını da kaybedeceğini unutmayın (daha ileri seviye olanlar bilir, Arch Linux'un, bugün Linux dünyasında bir standart kabul edilen systemd entegrasyonu bile kullanıcı kaybetmesine yok açmıştı).

İşin özeti, Pardus benim gibi ileri seviye bir Linux kullanıcısı için fazla basit (bu da kötü olduğunu değil, tıpkı Ubuntu gibi başarılı bir dağıtım gibi, beni hedeflemediğini gösterir). Okullardaki bilgisayarlarda, akıllı tahtalarda ve devlet kurumlarında kullanılması ise zaten projenin birincil ve doğru amacı. Umarım her geçen gün yaygınlaşır. Hatta çevrenizde, ödev vs. ihtiyaçları yüzünden basit bir bilgisayara ihtiyaç duyan bir çocuğa çok ucuz bir laptop satın alarak veya yalnızca sosyal medyada gezen ve bilgisayarının yavaşladığından şikayet eden bir yakınınızın bilgisayarına Pardus kurarak, hem onların ihtiyaçlarını fazlasıyla gidermiş, hem de Pardus'a fayda sağlamış olursunuz.
Kaynak yönetimi doğru yapılmalı. Size kesin olarak söyleyebilirim ki, en azından bu aşamada, herhangi bir yabancı asla bu dağıtımı tercih etmeyecektir. Bu yönde bir reklamı vs. yapılmamalı ki bildiğim kadarıyla da yapılmıyor. Buna karşın, bilgisayarında yalnızca tarayıcıyı veya müzik çalar gibi çeşitli araçları kullanan veya çeşitli doküman işleriyle ilgilenen, Adobe yazılımları gibi Windows'a özel yazılımlar kullanmak zorunda olmayan (hayır, GIMP Photoshop'a bir alternatif değil, keşke olsaydı) bir kişinin Windows kullanarak bilgisayar kaynaklarını boşa kullandırmasına, güncellemelerden mahrum kalmasına (Windows 10 güncellemesi yakında bitecek), hele ki devlet dairesinde kullanarak Microsoft'a lisans ücreti ödemesine ve kapalı kaynak kodlu, sicili kabarık bir firmanın işletim sistemi kullanarak kamusa veya kişisel verileri riske atmasına hiç gerek yok.