Hiç dini konulara girmek istemememe rağmen arada yazmak hasıl oluyor...
İslamda ribayı bikmek, altın yatırımı ile kıyaslamak, ticaretle ve mantık çerçevesinde karar vermek gerek.

Gerekli şartları oluşturursanız ticarette riba kadar haramdır.
Misal bir üründen %100 kar elde ederseniz haramdır.
Altın biriktirmeyide altın değeri olan birşeydir o yüzden günah değil derler. Oysa aynı mantıkla parayı sırf kağıt diye kilo ile veya bozuk parayı kilo ile biriktirirseniz bunun etrafından dolaşırsınız.

Riba, hisse senedi vs nerde günah olur aslında tam olarak;
Günümüzdeki tefeciliğin aldığı faiz haramdır. Bankaya yatırılan değil. Oradaki riba yiyenlerden kasıt bankya para koyan, altın biriktiren değil. Tefeci usülü riba yiyendir.
Altın biriktirmenin günah sayılmaması değerinin sabit olmmasıdıe. Faizde sabit değildir.
Kısaca kurandaki faiz(riba) tefecilik yoluyla elde edilen faizdir. Başkaca birşey değildir.
Ayrıca kurana göre zekatını vermediğiniz herşey zaten haramdır.

Ve 100m parası olsa ilk iş altın alıp parayı faize yatırmak olan insanlarında gelip yatırmam demesi komik olur. E tabi yatırmazsın çünkü yok...

Ayrıca hisse senedi konusunada gelelim. O zamanlar hisse senedi yok malum. Peki bunun haramlığı nerden?

İslama göre haram kılınmış şeylere yatırım yapmaktan.
Yani bir teknoloji şirketinden hisse alırsınız.
Ama bir hamr üretim satım yapandan alırsanız bu kişisel tercihe göre vicdanla karar verilecek bir konu olur.

Ama çok rica ediyorum faize yatıracak parası olmayanlar burda yatırmam pozları kesmesin. Zira hiç inandırıcı olmuyor.

Bugün kime sorsan herkes adil, wline güç geçmeyince adilim demek tabi kolay. Eline en ufak güç geçse neler yapacaklar allah bilir.