# Cursor, chatgpt üzerinden bir kaç promptla "yazılım" yapıp nasıl olmuş diyenler
( Bu arkadaşlar adına çok üzülüyorum, evet birşeyin peşindeler ama yanlış yoldalar )
İnsanlar harika işler çıkartmış biri de benim dışarıda en az 100k isteyecekleri bi sistem kurdum 1-2 günde ve kullanıyoruz

kimin yolu yanlış aceppp
Aslında bu konu oturulur saatlerce konuşulur, tartışılır.
Benim bakış açıma göre, yazılım üretmek sadece bir sonuç değil; bir süreçtir, bir gelişim yolculuğudur. Evet, ChatGPT gibi araçlar günümüzde çok güçlü, çok etkileyici işler yapabiliyor. Ancak bu araçları sadece "birkaç prompt yazıp sistem ortaya çıkarmak" için kullananlar, bence yazılımın ruhunu kaçırıyor.
Kod yazmak, hata yapmak, debelenmek, araştırmak, çözüm üretmek, öğrenmek. İşte insanı geliştirip gerçekten "yazılımcı" yapan süreç budur. Eğer bir sistemi baştan sona kendin kurmamışsan, neden öyle çalıştığını anlayamazsın. Anlamadığın bir şeyi de geliştiremez, sürdüremez, sahiplenemezsin.
Hazır sistemle bir yere kadar gidersin; ama orası senin sınırındır, sistemin değil. Kodun arkasındaki mantığı, yapının neden öyle kurulduğunu, alternatif yolları düşünmüyorsan sen o yazılımı inşa etmiş olmuyorsun, sadece taklit ediyorsun.
Ben bu yüzden kendi yazmadığım hiçbir sistemi "benim" kabul etmiyorum. ChatGPT gibi araçlar elbette yol gösterici, öğretici olabilir ama direksiyonda biz olmalıyız. Yoksa yazılımcı değil, sadece yazdıran oluruz.