Herkese merhaba,
Bugün başımdan geçen ve hem ağlatıp hem güldüren bir olayı anlatayım, belki hem bilgileniriz hem de halimize gülüp geçeriz. 😄
Olay şu:
2 yıl önce ehliyet çıkarmak için vergi dairesine ödeme yapmıştım, ama ehliyeti almaktan vazgeçtim. Geçen ay bu paranın iadesini talep ettim, GİB’den (Gelir İdaresi Başkanlığı) onaylandı, "Ohh, para geri gelecek!" diye sevindim. Bugün merak edip aradım, nerede bu iade diye. Meğer SGK, Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcum var diye iadeyi direkt oraya çekmiş! 😳 Üstüne bir de baktım, SGK’ya hâlâ 1900 TL borcum varmış. İşsiz kaldığım her ay GSS borcu kitliyormuş meğer, haberim yok! Devlete selam verip borçlu çıktım resmen. 😂
Neler Öğrendim?- GSS borcu, işsizseniz bile otomatik yazılıyor. Eğer geliriniz yoksa, SGK’ya gidip gelir testi yaptırmazsanız, borç işlemeye devam ediyor.
- Vergi iadesi gibi durumlarda, devlet önce SGK borcunuza bakıyor. Borç varsa, iade parası oraya gidiyor.
- SGK borç sorgulaması yapmadan iade beklemeyin, yoksa benim gibi sürprizle karşılaşabilirsiniz. 😅
Soru:
Siz de böyle bir olay yaşadınız mı? GSS borcu nasıl birikiyor, nasıl kurtuluyoruz bu işten? Tecrübesi olan varsa anlatsın, hem bilgilenelim hem de ağlanacak halimize gülüp geçelim. 😄 Devlete selam vermeden önce iki kere düşünün, borçlu çıkmayın!