dijitalkaptan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Merhaba , öncelikle güzel bilgiler için teşekkür ederim,

Eşimin zemine aldığım 4x4 çift kabin araç mevcuttur.
yakın zamanda eşimin adına gıda içerikli bir şirket kurmayı düşünüyorum,

araç otomatik olarak şirket aracı olarak gözükür mü ?
aracı ayrıca şirket aracı olarak ( ki biz aracı şirket işleri için kullanıyor olacağız ) göstermek mantıklı mı ?
Böyle bir işlemde avantajımız ne olur ? Dezavantaj ne olur ?
Yada aracı eşimden alıp bu şekilde şirket kurmak mantıklı olur mu .
Zaman ayırıp cevap verebilirseniz çok memnun olurum 🙏
Ben teşekkür ederim Kaptanım, otomatik olarak şirket aracı gözükmemektedir. Şirketin envanterine kayıt edilmesi gerekmektedir.
2 seçenek ortaya çıkmaktadır. 1.Kiralama 2. Satış

1.Seçenek Kiralama üzerinden senaryoyu bildirmek isterim:
Eşiniz aracı için şahıs, limited veya anonim şirkete kiralayabilmek için yazılı kira sözleşmesi yapmalıdır. Aylık kira bedeli aracın piyasa değerine uygun belirlenmelidir. Çok düşük gösterilmesi vergi incelemelerinde sorun yaratabilir.
  • %20 Stopaj ve %20 KDV Ödenir:
Her ay kira bedeli üzerinden: %20 gelir vergisi stopajı %20 KDV hesaplanır ve ödenir. (KDV, KDV-2 beyanı ile, stopaj ise muhtasar beyannameyle bildirilir.) Aynı tutar KDV-1’de indirim olarak gösterilir.
  • Aylık en fazla 37.000 TL + KDV tutarındaki kira gider yazılabilir. Üzerindeki kısım KKEG olur (gider sayılmaz).
  • Yakıt, sigorta, bakım gibi harcamaların %70’i gider olarak gösterebilirsiniz.
  • Eğer yıllık kira geliri belirli bir tutarı aşarsa (2025 için beyan sınırı dikkate alınmalı-2025 yılı için belirlenen sınır 330.000 TL’dir. ), araç sahibi olarak gelir vergisi beyannamesi vermeniz gerekebilir.
2. Seçenek şirkete araç satışını gösterilmesi durumunda;
Eşinizin noter huzurunda şirkete aracın satışını göstermesi gerekmektedir. Araç şirketin envanterine kaydedilecektir.
  • 0 Araçlarda: Araç için ödenen ÖTV ve KDV toplamının en fazla 2.100.000 TL’ye kadarlık kısmı gider gösterilebilir.
  • Eğer araç ikinci el alınmışsa ya da ÖTV-KDV maliyete eklenmişse, amortisman konusu yapılabilecek tutar da maksimum 2.100.000 TL ile sınırlıdır.
  • Yakıt, sigorta, bakım gibi harcamaların %70’i gider yazılabilir. Geriye kalan %30 ise KKEG kabul edilir.
Şirket aracı için aşağıdaki masraflar gider olarak gösterilebilir:
  • Yakıt
  • Sigorta (kasko)
  • Bakım ve servis
  • OGS – HGS ücretleri
  • Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV)

İşletmeler tarafından ticari faaliyetleri kapsamında çeşitli nedenlerle katlandığı bazı gider ve maliyetlerin vergi mevzuatı gereği vergi matrahından düşürülmesine izin verilmeyen kalemlere kanunen kabul edilmeyen giderler (KKEG) denilmektedir.


Sonuç olarak şirkete satış veya kiraladığınızda avantajları ve dezavantajları olacaktır. Yakıt, sigorta, araç için harcadığınız tüm masrafları gider olarak gösterebileceksiniz. Karar sizlere ait olacaktır. Aklınıza takılan konuları iletebilirsiniz, yanıtlamaktan memnuniyet duyarım Saygılarımla