serterefendi adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Selam olsun,

Yapay zeka ile karıştırılmaması gereken bir konudur.
İlgi alanıma girdiğinden yakından takip ederim ve size konu hakkında yüzeysel olarak yazıyorum.

Kısaca insan beyninin etkilere verdiği tepkiler üzerinden dili çözümlenmeye çalışılıyor.
Bir nevi beynimizin alfabesi diyebiliriz. Elbette çok kolay bir şey değil.
İğne batır beynin ürettiği ve ilettiği sinyalleri ölç gibi basit bir ilerleyişi olmuyor çünkü parmak izi kadar olmasa bile ona yakın bir kıvamda yazabilirim.
Esasen arzu edilen bir insanın beynini bir bilgisayara aktarabilmek.
İnsanın bedeni ölürken beyni yaşamaya devam edecek hem de cpu seviyesinde.

İmkansıza yakın çalışmalar olarak görülse de belirli aşamalara gelindi elbette.

Mesela Elon Musktan, Avrupa Birliğine kadar bu araştırmaları yapan sayısız çok büyük gruplar, kişiler, üniversiteler var.
Stephen Hawking'in bilgisayarını kullanılabilmesi ya da yazı yazması bu tip çalışmaların sonucudur.
Beyin aktiviteleriyle komut vermek yapay zihin konusunda ilk adımlar olsa bile bir aşamadır.

Beyin fonksiyonlarıyla bilgisayara komut veren acaba o fonksiyonlarla başka bir insanın beynine komut verebilir mi? gibi sorular ve endişeler elbette var.
Kişisel biyolojik firewallar kullanma ihtimalimiz var yani.

Yapay zeka ile yapay zihinin temel farkı; Yapay zeka verilen bilgiyi işler ve o bilgilerden yeni bilgilere de ulaşabilir ama yapay zihin kendisine verilen bilgilerle değil doğası gereği özgün fikirler üretebilir.
Biraz kısa tutmak istediğimden çok detaya girmedim o nedenle açıkta kalan bir tarafı varsa üzerine keyifle konuşabiliriz.
Konuyla ilgili olduğu ve kullanımını pratikte görebilmeniz için şöyle bir video bırakayım:
https://www.youtube.com/watch?v=pKtp...ga%C3%96zuygur

Öldükten sonra zihnin yaşıyor olması daha doğrusu verdiği reaksiyonların kaydedilip işlenmesi bir kişinin hala yaşıyor olduğu anlamına gelir mi? Sanmıyorum.

Çünkü bir kişinin bütüünnn reaksiyonlarının kaydedilmesi ve ona göre işlem yapması gerekir gibi geliyor bana o yüzden pek mümkün gelmiyor bana ve ayrıca işin algoritma tarafına ve doğal olarak her şeyin 0 ve 1'le döndüğüne bakarsak yani algoritmaların/yapay zekaların vs vs hala sorumluluk alamadığını yani gerçek anlamda yorumlama yapamasının mümkün olmadığını bilince şimdilik bu işin pek ileriye gidebileceğini en azından zihin aktarımının mümkün olmayacağını düşünüyorum ama 0 ve 1 arasına 0.5 eklenirse(farazi örnek) o zaman bambaşka şeyler olacağını düşünüyorum ama bu haliyle en fazla basit bir taklitten öteye gitmez gibi geliyor.

Fakat bu beyin dalgalarıyla, yani düşünce gücüyle bir şeyleri yönetmek başlı başına zaten mucize gibi bir şey sayılır hafife alınacak bir şey değil ama herkesin düşündüğü kadar ileri seviyede değil henüz.