Ben kendi kanallarımda ilk 1 saatlik izlenme veya beğeni oranı belli bir yüzdeliğin altında olursa "Liste Dışı" yapıyorum ve o gün es geçilmiş oluyor.
Ama bu konuda tecrübeli değilim, best practice nedir bu işin onu da bilmiyorum, belki de hiç liste dışı yapmamak lazımdır, belki de silmek lazımdır.
Youtube burada mantıken her video için sadece o videoyu bağlayan bir algoritma çalıştırıyordur, kanalınızdaki diğer videolar yeni paylaştığınız videonun ne kadar izleneceğine dair bir etkisi olmaması lazım çünkü bu mantıklı değil.
Aslında bi chatgpt'ye derin araştırma yaptırmak lazım bu konuyu.
Kendimi örnek alarak sorduğumda;
✅ Cevap (Kısa ve Net):
Evet, silip yeniden yüklemek mantıklı olabilir ama doğru zamanda ve dikkatli yaparsan. YouTube Shorts algoritması bazen videonu yanlış zamanda, yanlış hedef kitleye gösterip hemen düşürebilir. Bu durumda algoritma seni "potansiyelsiz" sanabilir. Ama bu her zaman senin videon kötü demek değildir.
🔍 Detaylı Açıklama:
🎯 Neden düşük izlenmiş olabilir?
- Video, yükleme anında yeterli etkileşim alamamıştır.
- Zamanlama kötü olabilir (izleyici aktif değilken atılmıştır).
- Thumbnail / başlık etkili değilse ilk gösterimlerde tıklama almaz.
- YouTube bazen videonu test eder, eğer o test başarısızsa yaymayı keser.
🔄 Silip yeniden yüklemenin avantajı:
- Yeni bir algoritmik değerlendirme şansı kazanırsın.
- Daha doğru bir zamanlama ile yüklediğinde video ilk testte iyi sonuç verebilir.
- İlk denemedeki "ölü doğmuş" hissini kırarsın.
⚠️ Dikkat etmen gerekenler:
- Aynı videoyu hemen tekrar yükleme.
En az 4872 saat bekle, hatta 1 hafta ideal. - Küçük değişiklikler yap:
- Başlığı biraz değiştir.
- Açıklamayı güncelle.
- Belki 1-2 saniyelik ufak bir kesme/düzenleme ekle.
YouTube algoritması tam aynı dosyayı yeniden yüklersen bazen bunu fark edip "spam" gibi algılayabilir.
- Zamanlamayı değiştir:
Daha önce attığın saatten farklı ve kanalında işe yarayan bir zaman dilimini dene (örneğin, akşam 19:00 veya sabah 11:00 gibi).
@Ghostilla; hocamında fikri önemli..