Selamlar. Bugün Twitter’da bir tartışmaya denk geldim ama konuyu tam olarak insanlar bir birine küfür ettiği için anlamadım. Alevi bir arkadaşın sorularıma bizzat birinci ağızdan yanıt vermesini temenni ediyorum.
(Tüm inanışlara ve dini görüşlere saygım var, bunu sorgulamak veyahut eleştirmek tabiki kimsenin haddine değil. Sevmek zorunda değilsiniz ama herkese saygı duymak zorundasınız.)
Alevilik HZ. Ali (R.A)’a inananlardan oluşan bir mezhep değil midir? Yada bir mezhep değil, farklı bir inançmıdır? Alevi’ye kız verilmez ama Alevi’den kız alınır neden derler?
(Konu altında tartışma yaratacak tüm herkesi report edeceğim. Ben sorularımın yanıtlarını birinci şahıstan almak için böyle bir konu açıyorum. Herhangi bir amaç gütmüyorum. Sorularım yanıtlandığında ise konu kapatılacak)
Selam, ben Alevi değilim ama biraz araştırmış biriyim, elimden geldiğince anlatmaya çalışayım.
Alevilik aslında İslam içinde doğmuş ama klasik sünni mezheplerden baya farklı bi inanç yolu. Hz. Ali’ye, Ehl-i Beyt’e sevgi temelli bir anlayış var. Ama sadece Hz. Ali’ye inanmak gibi basit bi şey değil, baya kendine has bir öğretisi, ibadet şekli, kültürü var.
Bazıları mezhep diyor ama Aleviler genelde “yol” der kendi inançlarına. Yani klasik fıkıh temelli bir mezhep değil, daha çok yaşama biçimi, ahlak, sevgi, eşitlik gibi kavramlar etrafında dönen bir anlayış.
Cem ayini, semah, dede-talip ilişkisi falan önemli. Namaz, oruç gibi ibadetler de var ama Sünnilerinkiyle aynı şekilde uygulanmıyor çoğu zaman.
“Aleviye kız verilmez ama Aleviden kız alınır” muhabbeti de tamamen saçma, önyargıdan ibaret. Yani bunun ne dini bi temeli var ne mantığı. Eskiden Alevilere karşı ciddi ayrımcılıklar olmuş, o yüzden hem Aleviler kendini korumaya çalışmış, hem de dışarıdan insanlar bu tarz şeyler uydurmuş.
Senin de dediğin gibi saygı her şeyden önce geliyor. Merak edip soruyorsan zaten doğru yoldasın bence.
Umarım kafandaki sorular biraz olsun netleşmiştir.