digiklan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Basitçe açıklayayım kardeşim.
İnsanlar sosyal varlıklardır ve insanlar haz alma şekillerine göre 2 türe ayrılır.

Birinci grup bir başarı elde etmekten, bir kazanç sağlamaktan, bir değer elde etmekten büyük haz duyar.
İkinci grup ise sosyal olarak onaylanmaktan büyük haz duyar.
Yani bazı insanlar için bir başarıya nail olmanın kendisi büyük haz verirken bazı insanlar için bu başarı toplum içinde takdir edilmiyorsa başarıdan haz almak mümkün değildir.
Yani birileri aferin delisidir ve kardan, paradan, başarıdan bağımsız olarak aferin ile motive olurlar.

O yüzden şirketlerde ayın elemanı diye bir uygulama vardır.
Çünkü prim ile para ile performansı artmayan kitlenin performansını arttırmanın yolu onları sosyal olarak takdir etmektir.

İnsanların hedefleri ve kapasiteleri farklı seviyelerde olduğu için kendi seviyelerine göre bir başarıya ulaştıklarında takdir istiyorlar.
Bu forumda bir ton alırım bir hayırlı olsun konusu bulabilirsiniz.
Ya da şu telefonu aldım, şu bilgisayarı aldım, şu arabayı aldım, çalışma masamızı paylaşalım, anlık alalım gibi diğer insanların yorumlarını isteyen konular açıyorlar.
Amaç birileri hayırlı olsun desin, çok güzelmiş desin, aferin desin.
Çünkü o aferini, o hayırlı olsunu almadan sosyal tabiri ile hava atmadan o başarının tadını alamıyor kendilerini motive edemiyorlar.

Bir fıkra ile özetleyeyim.
Bir erkek ile Monica Belluci bir uçak kazasından kurtulup ıssız bir adada mahsur kalmışlar.
Bir kaç hafta içinde aralarında bir yakınlık olmuş ve birlikte olmaya başlamışlar.
Bir kaç ay sonra erkek çok mutsuz olmaya başlamış.
Monica Belluci sormuş neden bu kadar üzgünsün seni mutlu etmek için ne yapabilirim diye.
Adam Monica Belluci'ye sen bir oyuncusun bir kaç saat bir erkek taklidi yapabilir misin benimle erkek gibi konuşabilir misin demiş.
Monica Belluci de kabul etmiş ve KANKA NABER NELER YAPIYORSUN? demiş.
Adam hemen yanıt vermiş, KANKA İNANMAYACAKSIN AMA 1 AYDIR HER GÜN MONİCA BELLUCİ İLE YATIYORUM.

Yani bazı insanlar için kimsenin görmediği spor araba, kimsenin bilmediği güzel sevgili, kimsenin duymadığı lüks ev, kimseye söyleyemediği bol para ve başarı keyifli değil.
O hayırlı olsunu, aferini, takdiri, gıptayı görmeden mutlu olamıyorlar.
Ve toplumda bu tarz insanların sayısı daha fazla.
insan doğasıyla ve toplum yapısıyla açıklayıp asıl sorunu yine yeniden normalleştirmişsiniz 👍 suçu topluma atarak sistematik çürümeyi sorgulamak yerine alışmayı savunuyorsunuz, ben zaten konuyu bu yüzden açmıştım.