Merhabalar,
Çok üzüldüm hocam geçmiş olsun yüksek bir meblaymis ��
Müşterimiz adına teşekkürlerimizi sunuyoruz. 🙏
dün konuyu görmüştüm iki mağazayıda inceledim karşı taraf art niyetle yapmış , çok üzücü geçmiş olsun
Geçmiş olsun hocam üzücü bir durum, burada aylık yada mağaza ismi önemli değil bence. Başka biri Marka tescili yaptırırken Yapılması gerekenler, size ulaşıp vergi levhası, domain yada her hangi birşeyin sizde olduğunu öğrenip bu marka için tescili almak ister misiniz diye sormaları gerekir.
Açıkcası böyle bir hizmeti yada araştırmayı yapmaları gerekir diye düşünüyorum.
Siz neden almadınız diye soracak olanlar vardır elbet, zaman yoktu yada önemsenmedi diyebilirsiniz.
Tekrar geçmiş olsun
Teşekkür ederiz hocam, yorumunuz çok değerli. 👍
Dediğiniz gibi, burada mağaza adı veya cirodan çok daha büyük bir konu var:
Türkiyede marka tescil sistemi, ilk başvuran haklıdır prensibiyle çalışıyor.
Yani vergi levhası, domain, sosyal medya, hatta ürün patenti bile olsa markayı kim tescil ettirdiyse haklı olan o kabul ediliyor.
Elbette ideal olan, başvuru yapılmadan önce markayla ilgili aktif kullanım olup olmadığının araştırılması.
Ama şu anda maalesef ne Türk Patent bu konuda bir araştırma yapmakla yükümlü, ne de başvuru sürecinde böyle bir kontrol mekanizması var.
Yani biri sizin aktif kullandığınız bir ismi, logoyu, markayı kendi adına tescil ettirirse ve siz daha önce başvuru yapmadıysanız sistem onu tanıyor.
Ticari bir amacımız olmasada başımıza gelen bir olayı kısaca açıklamak isterim;
Yaklaşık 15 yıl önce kurduğumuz binlerce üyesi olan bir otomobil facebook grubumuz ve instragram hesabımız vardı, özel logo ve sticker yaptırmıştık, buluşmalar yaptık, tişört bastırdık, bardak bastırdık ve araç sahiplerine 18.000 sticker dağıttık. Forum kurmak içinde gerekli girişimlerde bulunmuştuk. Kolay kolay kimseyi gruptan atmıyor ve engellemiyorken facebook grubumuzda sürekli magandalık yapan, küfür eden bir şahsı gruptan engelledik. Bu şahıs gitti hazır kurulu farklı bir grubu satın alarak ismini ve logosunu bizimkiyle aynı yaptı. Çok kez iletişime geçtik değiştir diye ama bize cevap bile vermedi. Grup yöneticilerimizden birine birgün tebligat ulaşmış ihtar çekmişler marka hukuku kapsamında marka tescili falanca kişiye ait olan logo ve ismi kullanamazsınız vs. diye, bir avukatla görüştük gerekli incelemeleri yaptık adam gitmiş marka tescili yaptırmış. Mecburen logo ve ismi değiştirip yolumuza devam ettik. Maalesef hiçbir zaman eskisi gibi olmadı grup hepimizin midesini bulandırdı. O kadar para harcayan grup yönetimi marka tescilide yapardı ama bizim aklımıza böyle birşey hiç gelmedi.
Gerçekten çok üzücü bir durum hocam, okurken biz de üzüldük.
Bahsettiğiniz gibi,
15 yıl boyunca oluşturulan bir topluluğun birkaç resmi evrakla elinizden alınması gerçekten mide bulandırıcı bir süreç. Ne yazık ki bu tarz olaylar, Türkiyede
marka tescil bilincinin düşük olduğu dönemlerde çok yaşandı ve hâlâ yaşanmaya devam ediyor.