Temel sebebi ne yazık ki eğitim. Aslında gelecek iktidarın ilk adımı eğitim üzerine reformlar olmalıdır.
Ülkede ciddi bir ahlak sorunu var. Yozlaşmış bir topluma dönüştük. İlköğretim seviyesinde ilk 3 yılı tamamen ahlak üzerine olmalı. Diğer 2 yılı temel matematik ve okuma yazma becerileri geliştirmeye odaklanılmalı.
Çocuklara 3 yıl boyunca ahlak bilgisi verilmeli. Sigaranın, alkolün zararları anlatılmalı. Egzersizlerle spora küçük yaştan yatkınlık sağlanmalı. İnsan ilişkileri ve ülke önemi aşılanmalı. Okuma, araştırma ve sorgulama alışkanlıkları verilmeli.
Uzun vadede toplumsal yozlaşmanın önüne geçilmeli. Bizler muhtemelen göremeyiz ama gelecek nesiller aynı durumu yaşamamalı.
Ekonomi falan bir şekilde bir gün düzelir. Üretime dönülür bir şey olur ama ahlaklı ve disiplinli toplumlar oluşturmak yılları alır. Nasıl ki bir doktor bir profesör bir mühendis yetişmesi için yıllar geçti diyoruz aynı şekilde uzun vadeli planlar yapılmalı.
Yukarıdaki arkadaş Japonya'da olan durumlara değinmiş. Evet yalnızca bizim ülkemizde tecavüz, vahşet, pedofili gibi durumlar yok. Hemen hemen her ülkede bu durumlar var ama toplum oranına göre hem daha düşük hem da daha yüksek bilinçli vatandaşlara sahipler. Bizde ise bilinçsiz ve ahlaksız vatandaş sayısı her geçen gün daha da artıyor.
Ağırlıkta Müslüman kitleye sahip bir ülkenin vatandaşlarıyız. Sorsan herkes Müslüman ama faize para yatırandan geçilmiyor ülke. Şu parayı akla şu para senin deseler buna bir kılıf bulurlar. Yani burada demek istediğim vatandaş ahlaksızlığı kendine hak, yanlışı ise doğru bildirme derdinde.