Herkese selamlar arkadaşlar ;
14 haziran itibariyle Moskovaya yerleştim.
Sebebim ise malum , Ekonomi Toxic insanlar , Kültürel yozlaşma vs vs.
ilk izlenimlerimi paylaşmak istedim. Moskova merkeze 14 km uzaklıktayım. metro toplu taşıma oldukça çok fazla ve ulaşım problem olmuyor. Ekonomik olarak savaşta olan bir ülkeye göre çok iyi durumdalar bence. Ocak ayında ruble 0.29 Kuruştu şimdi 0.51 Borsası bizim bist gibi karmaşık olaylarla dolu değil. Stabile yakın. Bir yere gittiğinizde insanlar sizi güler yüzle karşılıyor. Garson çocuklar falan maşallahı var. Hepsi dinamik güler yüzlü ve temiz görünüyor. Tırnak problemi yok, nezaket sorunu yok. ( Bizim gençlerimizle karşılaştırdığımda çok ama çok öndeler bana göre. Ne yazık ki gençlerimiz batının berbat huylarını örnek alıyor bence )
Satın alım gücüne gelirsek , biraz pahalı bir ülke , en büyük para birimi 5000 Ruble. Çoğu ürün bizden ucuz. Ama bazı ürünlerde çok pahalı. Mesela s.gara parliament 140 Liraya geliyor. veya bizim yarım ekmek burada 35 TL .İnsanlar neredeyse 1.2 Maaş ile 16 pro max alabiliyor. Eğer işiniz iyiyse 1 maaşla bile alabilirsiniz.
Ortalama grafiker maaşları TL bazında 60k civarından başlıyor ve çoğu remote oluyor genelde. Hava genellikle serin ama üşütmüyor kısa kollu gömlek ile gündüzleri rahatsınız ama akşamları ısırıyor biraz. 22 civarı hava kararıyor. Zaman kavramım şaştı.
Sabahları yürüyüşe gidiyorum , tanımadığım insanlar bana selam veriyor..
3 ay kadar burada kalıp karar vereceğim . Eğer kafama yatmazsa balkan ülkelerine taşınmayı düşünüyorum. Kira getirim var , ve asgari ücretten biraz fazla remote işimden gelen maaşım var. Bu paranın dünyanın herhangi bir yerine gidip yaşamak için yeterli olacağı hiç aklıma gelmezdi... Ama gerçekten oluyormuş.... Keşke daha erkenden çıksaydım diye yakınıyorum.
Zaman geçtikçe konuyu editleyeceğim... Balkan ülkelerinde yaşayan arkadaşlar konuyu yeşillendirirse sevinirim.
EDIT 1 : tekstil işi çok rövaşta. E ticaret aynı şekilde. Yüz ölçümü büyük olduğu için insanlar iğne bile alsa , ayağına gelsin istiyor. E ticarette güzel fırsatlar var. Kazakistan , Türkmenistan ve Özbekistan gibi ülkelere Satış yapabiliyorsunuz ve ekstra komisyon gümrük vs masrafları yok. Evler genellikle sovyetler zamanında kalma. hepsi taş gibi binalar. yan odada parti verseniz kimse duymaz.
Araç fiyatları uygun. kimse arabanın daha önceden kaportasında değişen varmı yokmu bakmıyor. Yatırım aracı değil. boya takıntısı olanlar gelmesin (: gençler ladalar ile boş alanlarda arabaları hoşaf ederek eğlenebiliyorlar. 1-2 maaşa drift yapmalık lada lar topluyorlar.
Gürcistan , Türkmenistan , Özbekistan ve kazakistan gibi ülkelerden araba alıp , getirip Rusya'da kullanabiliyorsunuz.
Yakıt Fiyatları şuanda Litresi -29 -31 TL arasında
EDIT 2 : Elektronik cihazlar ,telefon bilgisayar falan ucuz. Operatör tarifeleri uygun. Evde 1 Gigabit internet 350 TL ye geliyor. Mobil de de Sınırsız internet 200 Dk 200 sms 260 TL . fakat mobil şebekeler bazen bir anda gidiyor. 1-2 gün internet devlet tarafından engelleniyor. savunma ve silah sanayiden dolayı .
EDIT 3 : Kahvaltı kültürü bizdeki gibi değil. Kahvaltıyı genelde diyet yoğurtlar veya tek çeşitli etli krepler ile geçiştiriyorlar. çay zaten Türk usulü çaya hasret kaldım. Demleme çay yok. Genelde herkes elmalı armutlu çilekli sallama çaylar içiyorlar.
Neredeyse etsiz öğünleri yok. Et ve patates yemek kültürlerinde en önemli iki unsurdur. Alkol fiyatları Efes ürünleri b.ralar 35 TL diğerleri de zaten ucuz. Semt pazarı olayı yok denecek kadar az. bazı sebzeler gerçekten çok pahalı. bazıları çok ucuz. Napolyon kirazı gibi iri kirazlar var 120 TL kilosu. Muz 40 TL/KG ve meyveler sebzeler genellikle diri diri. Bizim pazarlarda veya marketlerdeki gibi içi geçmiş şekilde satılmıyor. Ayrıca ülkede puding satılmıyor. 15 -20 tane hipermarket gezdim. Bulamadım. Yoktu

,
EDIT 4 : en çok kıskandığım ve gıpta ederek baktığım bir konudur ; hiç gruplar halinde toplanıp köşe başında tüneyen gençler görmedim şimdilik. Gençlerin hepsi jilet gibi traşlı ve göbek yok . Spor salonları bir hayli dolu. S.gara kullanımı sokaktayken çok az görüyorum. Yerlerde izmarit falan pek yok. İçen de bi köşede içiyor ve yoluna devam ediyor. Yürürken s.gara içmeye utanıyorum gerçekten. Evim moskova nehrine 150 - 200 Metre mesafede. Sabah 6-7 arasında nehir kenarı oldukça kalabalık oluyor . Genelde yürüyüş ve koşu yapmayı seven insanlar.
Ülkede yandex çok ileri derecede kullanılıyor. Özellikle navigasyon . İnternet şebeke erişiminiz olmasada yandex navigasyon çalışıyor. ve Türkiye'dekinden çok farklı çalışıyor. ciddi derecede kaliteli. Nokta atışı çalışıyor namussuz. Dibim düştü.yandex maps sayfası veya mobil yandex map te şehrin tüm detaylarını görebiliyorsunuz .Blurlu veya bulanık görüntü yok. ( şebeke olmadan yandexin nasıl çalıştığını hala anlamış değilim )
Taksi kullanımı çok yaygın. havlaimanı ve evim arasında 65 km mesafe var. 350 TL ye geliyorum. uber ve yandex rusya pazarında ortaklar. ayrıca bireysel olarak ta Martı gibi uygulamalar ile taksi hizmeti verebiliyorsunuz .
EDIT 5 : Ev kiraları gerçekten yüksek. 3+1 evler , İnternet , elektrik su ve ısınma maliyeti ile birlikte 40k ya geliyor. Genelde çoğusunun içerisinde çamaşır makinesi buzdolabı , klima , tv , koltuk , dolap vs gibi demirbaşlar ile kiraya veriliyor. yani bir ev kiralasanız çok fazla eşya ihtiyacınız olmaz. Ev satın almak isteyenler ise eski bir 3+1 sovyet evini almak isterse yaklaşık 7-10 milyon TL yi gözden çıkartmalı. Komşuluk olayı sadece asansörde selamlaşmadan ibaret.
EDIT 6 : Arkadaşlık ve akraba ortamları güzel. Bir hayli güzel hemde. kalabalık sofraları ve sohbetleri çok seven bir toplum. bunun haricinde akrabalar veya arkadaşlar farketmiyor , birisinin maddi bir konuda yardıma ihtiyacı olduğunu görürlerse aralarında para toplayıp destek oluyorlar. Kız arkadaşım bir hastanede İK Müdürü. Orada bir çok kez böyle şeyler yapıldığını gördüm. Hatta şöyle ki ; hiç yurt dışına tatile gitmemiş birisini , hastanede para toplayıp antalyaya tatile gönderdiler.
Rusya'da kızlar teklif ediyor veya Rus kızlarını tavlamak kolay gibi bir algı oluşmuş durumda ona da açıklık getireyim , pek öyle değil. Adamı cırarlar valla. son derece ailelerine saygılı ve çalışkan kadınlar var. Kadınlar gerçekten çok çalışkan. rus erkekleri genelleme yapmak gibi olmasın ama biraz rahat seviyor ve genelde Votka yemek keyif üçlemesini seviyorlar. bir tanıdığımız kadın var. tramvay sürücüsü olarak çalışıyor eşine de çocuklarına da bakıyor. ( Nacizane tavsiyem , 1 kilo altını mehir olarak isteyen kızlarla evlenip ömrünüzü çürütmeyin )
EDIT 7 : Tuvalet konusuna gelecek olursak. Tüm evlerde klozet mevcut. Herhangi bi taharet musluğu veya aparatı yok. sık sık banyo yapmanız gerekecek. alışveriş merkezlerindeki tuvaletler dahil , halka açık alanlardaki tuvaletlerde , herhangi bir hijyen sorunu yok. aşırı ama aşırı derece dikkat ettğim bir konudur , asya ülkelerinde bile çok fazla pis tuvalet gördüm , ama rusyada henüz denk gelmedi. Görevliler sürekli olarak temizliyor. Tuvaletler üzerinde buton vasıtası ile değişen poşetler mevcut. Ev tuvaletleri kadar hijyenik diyebilirim.
ama yine de buna alışmak zaman alacaktır diye düşünüyorum. Şahsen hala alışmaya çalışıyorum. Her zaman dışarıdaki tuvalet pistir algısı kafamın içerisinde. Ülkemizde cami tuvaletleri bile gerçekten kötü durumda.
EDIT 8 : Hiç dil Bilmemek !!!! : arkadaşlar hiç problem değil. hangi ülkeye giderseniz gidin , nerede olursanız olun. alın elinizi translate i ve gezin dolaşın insanlara telefonun ekranını gösterin. Burada bu konuda hiç problem yaşamadım. markete gidiyorum kasada anlamadığım bir şey olursa hemen translate açıp kasiyere gösteriyorum ve asla bununlamı uğraşacağız yaaa der gibi bi yüz ifadesi görmedim insanlarda. Sanırım bizim mükemmeliyetçi olmamamız ile alakalı bir durum bu .kimse her dili mükemmel konuşamaz. yurt dışına gittiğinizde kasmayın kendinizi salın abi relaks. Turistsiniz siz. yalnız şöyle bir problem var. Türkler olarak dünyaya O.Ç ve kebap tan başka kelimeler de öğrenmeliyiz. bi keresinde bi elektronik mağazasında ; iyi günler diyerek girdim ve adama translate ekranını gösterdim. Türk olduğumu anlyınca hemen merhaba O.Ç nasıl kebap dedi. asdsadasas Lütfen farklı kelimeler öğretelim dünyaya (:
EDIT 9 : Eğlence konusuna gelecek olursak . Alkollü veya alkolsüz her kesime hitap eden her zaman açık olan yerler bulmak mevcut. 4 kişilik bir arkadaş gurubu alkolü ,mezesi , Canlı müziği ( Çoğu yerde harika çalıyolar ve Capcanlı !! ) ve yiyeceği ile birlikte 3000 TL ye çok rahat eğlenebilir. kimse sizi gelipte sizi , masanızdakiler bitti diye sürekli bir şey istiyor musunuz diyerek taciz etmez . veya garson sizi bakışlarıyla taciz etmez. bunların dışında hayvanat bahçeleri , sosyal alanları fazlasıyla mevcut. 4 kişi hayvanat bahçesine giriş 1200 Ruble . 600 TL yani. Opera , müzikal ve buz pateni gibi aktiviteler çok meşhur. Genellikler devlet bu aktiviteleri ücretsiz sunuyor. Ücretli olanlarda kişi başı 250 - 400 TL arasında
EDIT 10: Martı benzeri scooter ve bisiklet kullanımı çok yaygın. Az önce dışardaydım ve dikkatimi çekti , hemen yazmak istedim. Scooter veya bisikletleri bizim oradaki gibi ağaca direğe gemiye bağlama olayı yok. Herkes kullandıktan sonra işinin bittiği yerde öylece bırakıyor. uygulamadan sonlandırıyor ve gidiyor. Km si 0,75 TL ye geliyor Scooterların. Bisikleti kullanmadım bilmiyorum.
Bir kaç tane de fotoğraf Yüklemek istedim.
EDIT 11: Dün gece polis kontrolüne takıldım. Ne yazık ki Türkiye sürücü belgemizi Rusya ' da kullanamıyoruz , geçerliliği yok. Sürücü belgemizin Rusya sürücü belgesine çevrilmesi gerekiyor. Ayrıca Yabancı vatandaş olarak ehliyetimizi , Rusya ehliyetine çevirmiş olsak bile Tıpkı Türkiye 'de olduğu gibi ticari araçları ve yolcu taşımacılığı yapan araçları kullanamıyoruz.
EDIT 12 : 26.06.2025 Tıpkı ülkemizde olduğu gibi , Rusya'da da neredeyse tek el haline gelen bazı alışveriş siteleri onları da aktarayım. En yaygın kullanılan İkinci el ürün sitesi ( Bizim Sarı Site Benzeri )
AVITO - Hepsi burada Benzeri
OZON Trendyol Benzeri
WILDBERRIES
ve son olarak Karıyer.net benzeri ---
HH---. Bunların dışında indrive , yandex taksi gibi uygulamalar da oldukça fazla kullanılıyor.
EDIT 13 : 26.06.2025. Bazen Tiktok ve İnstagrama giriyorum ve şunu anladım. Türk Halkı , sosyal olarak tamamen çürümüş. En basit örneği Türkiye'deyken tiktok keşfette her zaman saçma sapan videolar çıkıyordu. 50-60 yaşındaki teyzeler amcalar kafa sallıyor dans ediyor , eski futbolcular , bir zamanın arabeskin kralları dediğimiz adamlar canlı yayın açıp para toplamaya çalışıyor , kadınlarda çıplaklıp zirvede ve onların peşinden giden bir sürü abaza erkek sürüsü...
Ya abi rusyaya geldim geleli tiktokta veya instagramda böyle birşey görmedim. Tiktoka bakıyorum hep filmlerden kesitler , asya ülkelerinin Nasıl yapılır içerikli videoları, moturcular arabalar spor....
Sanırım Türk milleti olarak gerçekten asimile olmuşuz/oluyoruz.
EDIT 14 : 26.06.2025 Sabah bir şirket ile iş görüşmesine gittim. İsmini vermeyeyim. Çok nazik karşıladılar. Tercüman vardı sağolsunlar. Görüşme sonunda , bir zarfın içerisinde 500 Ruble verdiler. Yol masraflarını karşılamam ve kahve içmem için.
EDIT 15 : 27.06.2025 Benzin istasyonlarında pompacı yok. yakıtınızı kendiniz dolduruyorsunuz ve kasaya gidip pompa numaranızı söyleyip ücretinizi ödüyor ve çıkıyorsunuz. Yaklaşık 6000 km yol yaptım 1 haftada ve hiç bir benzin istasyonunda pompacıya denk gelmedim.
EDIT 16 : 27.06.2025 Mobil operatörlerin bağlantı olayı biraz pamuk ipliği misali. Hepsi oldukça ucuz , ve neredeyse 400-500 metre arayla baz istasyonu direkleri olmasına rağmen aniden şebekesiz kalabiliyorsunuz. Bu durumu bir çok kişiye sordum savaştan sonra böyle olduğunu söylediler.
Hava durumuna gelince. hava olayları da çok farklı. 1 saat içerisinde fırtına , sağanak yağmur olabiliyor ve sonrasında hiç bir şey yokmuş gibi yollar caddeler kuruyor ve güneş açıyor. Bugün hava 14 derece . Serin bir hava var bazen üşütmüyor değil... Eğer gezmeye geliyorsanız her zaman şemsiye ve ince bi mevsimlik yanınızda olmalı.
EDIT 17 : 27.06.2025 Trafikten de bahsetmek isterim. Yollar bir hayli rahat . 4 şehir planlaması istanbuldaki gibi değil mesela. Sanırım imar planlamadaki çalışanların tanıdıkları yokmuş (: kimseye usule aykırı imar izni vermemişler kaldırım yolun başında 150 cm olarak başlıyorsa 2 km sonunda yine 150 cm olarak bitiyor. bu yüzden araçların şeritlerini işgal eden girinti çıkıntılar yok. her yer kutu gibi düz. Şöförler nedense şehir içinde bile üçüncü vitesi bitirene kadar basıyor. kadını da erkeği de böyle araba sürüyor. Yaya gördüklerinde mutlaka ama mutlaka geçiş üstünlüğü yayada oluyor. Işıklardaki araçların bekleme çizgisine kimse sıfıra sıfır yanaşmıyor , yayaı hadi geç artık der gibi taciz etmiyor. Yayalar yol boş olsa bile yayaya kırmızı ışık yanıyorsa eğer bekliyor. kaldırım ve yaya yollarında ağaçlar ve yeşil alanlar oldukça fazla. Araçların kullandığı caddelerden ve yollardan kimse pek karşıdan karşıya geçmiyor. herkes yaya geçitine kadar yürüyor ve karşıya geçiyor. Scooter ve bisikletler de yayalar ile aynı yolu , kaldırımları kullanıyor. yaya yolunda yürürken ani hareketler yapmak oldukça tehlikeli. scooter veya bisiklet çarpma olayı çok yüksek ihtimal. Oldukça yer var oysaki . bisiklet ve scooter için ayrı bir yol yapılabilirmiş. yayalara makas atıyor adamlar
EDIT 18 : 27.06.2025 Ödeme sitemlerine gelecek olursak. Visa ve mastercard kesinlikle kullanılmıyor. kendi ödeme sistemleri mevcut. Eğer Rusya'ya gelecekseniz yanınızda nakit para getirin. MIR denen bir ödeme sistemi var. ve sadece Rusya'ya özel. İnsanlar genelde gencinden yaşlısına kadar şunu fark ettim ki , teknoloji ile araları iyi. Hemen hemen herkesin kredi veya banka kartı telefonlarında NFC ile mevcut. İnsanlar ödeme yapacağı zaman sadece telefonlarını kullanıyorlar. DIT ediyor ve devam. Ülkede Türk Parasını ne yazık ki exchange edebileceğiniz bir yer yok. Yine Söylüyorum , Gelecekseniz eğer gelmeden Türkiye'den Ruble alın. Tıpkı Ülkemizde olan Trendyol gibi bir şirket var. OZON. hem E ticaret sitesi hem de finansal hizmet sunuyorlar. yaygın olarak kullanılıyor. hesap açmak ve Atm kartı almak istiyorsanız pasaportunuz ile yapabilirsiniz.
EDIT 19 : 27.06.2025 Sim kart konusuna gelelim. Geldiğinizde esim io vs gibi uygulamalara parçalanmayın sakın. yandex haritaları çevrimdışı olarak yükleyin ve size en yakın telefon bayisinden turist sim kartı alın. operatör farketmeksizin. Maximum 400 TL ye 100 Gb internet , 1000 DK , 1000 SMS alabilirsiniz. bu sim kartlar , ödeme yapmadığınız zaman 30 gün sonra kapanıyor. Kişisel veri güvenliği açısından havalimanındaki veya yolda ki seyyar operatör tezgahlarına pasaport vermeyin. Gidin çarşıda bir dükkana oradan alın hattınızı.
EDIT 20 : 27.06.2025 Ulaşımda en çok taksi kullanılıyor, ama gerek yok otobüs tren tramvay yapayım derseniz , yandex yine bu konuda çok yardımcı oluyor. yandex haritalar , hangi otobüs , hangi tren , hangi tramvay nereye gidiyor size gösteriyor. ve anlık olarak o vasıtanın nerede olduğunu canlı olarak görebiliyorsunuz .taksi kullanmak isterseniz eğer , uber, rusyadaki faaliyetlerini yandex ile ortak yürüyor. uber veya yandex taksi uygulaması üzerinden taksi çağırabilirsiniz. Fiyatları pahalı değil. Ülkede airbnb hizmet vermiyor.
ostrovok.ru en yaygın kullanılandır. otel veya kalacak daire gibi ihtiyaçlarınızı buradan karşılayabilirsiniz. Aynı zamanda havalimanı transfer aracı bulmakta mümkün.
EDIT 21 : 27.06.2025 ELEKTRONİK ÜRÜNLER !!! Arkadaşlar Genel olarak elektronik ürünler ucuz. Ama ucuzluğun bir sınır çerçevesi var. Mesela macbook cihazları çok fazla ucuza bulamazsınız. ülkede ambargo olmasına rağmen insanlarda deli gibi apple ürünleri kullanma çılgınlığı var. Bir kaç tabelacı arkadaşım var. grafikerlerde hep apple. İnsanların elinde hep iphone.
Android ve windows cihazlara gelecek olursak , evet fiyatlar gerçekten uygun. Samsung Galaxy S25 baz model 24.000 TL. Mesela. i3 işlemcili 15.6" Laptop windows 11 ve office uygulamaları ile birlikte 7.000-10.000 TL arasında rahatça alabilirsiniz. Platstation fiyatlarına gelecek olursak PS5 Slim Bluray 1 Tb En ucuz 22.000 TL ye bulabildim. Sanırım konsollarda çok büyük fiyat farkı yok. Genel olarak elektronik ürünler alınabilir rakamlarda. iPhone 16 Pro Max 512 GB Desert Titanium 57.000 TL den alınabiliyor.