Şu an her şeyini yapay zeka ile yaptırma, yaptırılan işlerle hayatın idame edilmesi hayalleri kuruluyor... Bu tarafa büyük bir göç var ve bakın iddia ediyorum bu yapaylık bir süre sonra insanlara itici gelmeye başlayacak. İnsanlar bir noktadan sonra gerçek insana, insanın el emeğine, insan yapımı işlere hasret şekilde yapay zekayı bugünkü gibi aramayacak, talep etmeyecek. Kriptocular iyi bilir, şu anda bir hype var ve bu hype bir süre sonra balon gibi bir noktaya kadar sönecek. Ardından yapay zeka belirli alanlara yerleşerek gündelik hayatta sadece yardımcımız olarak kalacak. Ötesine geçemeyecek.
Bu noktada bu teknolojiyi arka plana atıyorum gibi anlaşılmak istemem. Ben de yapay zekayı hayatımın içine sokmuş durumdayım. Etinden kemiğinden faydalanmaya çalışıyorum ama aklıma yatmayan çok şey var. Çünkü insan sosyal bir varlık. Bu sosyal ihtiyacı yapay şeylerle karşılamak da mümkün değil. Günümüz şartlarında insansı görünümde, sizden daha zeki bir yapay zeka robotu yapılabilir ki yapanlar da var. O robot ile maksimum 1 hafta, 2 hafta falan ömür geçer. Gerisi gelmez.
Basit bir örnek daha vermek istiyorum. Mesela yapay zeka ile avukatlık mesleği bitecek deniliyor değil mi? Nitekim şu haliyle bile yapay zeka çoğu avukattan daha iyi. Çünkü işin noktasından virgülüne kadar her şeyin hakim. Evet, yapay zeka şu an derdini anlamlandırarak dilekçeni yazabiliyor, sana savunma hazırlayabiliyor vs. Peki, insan sıcaklığı nerede? Yok. Sıfır. Hiçbir zaman da olmayacak. Avukatınızı başınız dara düşünce laflamak için çay eşliğinde sohbet ettiğiniz bir birey gibi düşünebilirsiniz. Yapay zeka o sıcaklıkta olsa olsa çay olur, masa olur, barda olur. Yani yardım alırsınız, destek alırsınız ama o sıcaklığı ancak avukatınızda bulabilirsiniz.
Kaldı ki şu anda yapay zekayla birlikte arka planda gerçek insan kimliğinin doğrulanması, teyiti için hummalı bir hazırlık var. Bu taraftaki teknolojiler de yapay zeka gibi derinleşerek büyüyor. Mesela Google Chrome için özel bir kimlik doğrulama sistemi hazırlanılıyor. Yani internette gezinirken bir parmak izin olacak (klasik kimlik doğrulamalardan daha derin ve güçlü) ve bu sayede sistemler senin gerçek insan olduğunu anlayabilecek. Yani insan yine insan

Hatta güç geçtikçe daha değerli hale geliyor.
Not: Avukat değilim.