napk3n adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Öncelikle başınız sağ olsun, çok zor bir süreç yaşadığınız belli. Anladığım kadarıyla abiniz 2015’te vefat etmiş ve geride bıraktığı 3 dönüm arsa mirasçılarına kalmış. Miras hukuku gereği, abinizin mal varlığı otomatik olarak yasal mirasçılarına geçer ve bu mal paylaşılmadan, mülkiyeti başka birine geçmez.
Yengemizin babasının izinsiz olarak arsa üzerinde ev yapmaya başlaması hukuken sizin miras hakkınızın ihlali anlamına gelir. Tapu kayıtlarında kimin mal sahibi olduğunu netleştirmeniz gerekiyor. Eğer tapuda siz ve diğer kardeşleriniz mirasçı olarak kayıtlıysanız, yengemizin babasının arsa üzerinde tasarrufta bulunma hakkı yoktur.
Velayet konusu ise tamamen farklıdır. Sağ kalan yeğeninizin velayeti yengemizin babasında olabilir, ancak velayet sadece çocuğun bakım ve korunmasını kapsar. Çocuğun mal varlığı üzerindeki işlemler için mahkeme onayı gerekir. Yani yengemizin babasının, yeğeninizin adına herhangi bir taşınmaz devri ya da mülk tasarrufu yapabilmesi yasal prosedürlere bağlıdır ve tek başına velayet sahibi olması yeterli değildir.
Bu durumda size tavsiyem öncelikle tapu kayıtlarını ve varsa diğer resmi belgeleri detaylıca incelemenizdir. Daha sonra mutlaka bir avukata danışmalısınız. Avukatınız aracılığıyla mirasın tespiti ve paylaşımı için gerekli hukuki adımlar atılabilir. Ayrıca, izinsiz inşaatın durdurulması için belediye ve tapu müdürlüğüne başvuru yapılabilir. Gerekirse tapu iptal ve tescil davaları açılır.
Eğer yengemizin babası bu konuda iş birliği yapmazsa, yasal haklarınızı kullanmak için mahkemeye başvurma hakkınız vardır. Bu süreçte elinizdeki tüm belgeleri, dekontları, tapu kayıtlarını ve varsa yazışmaları muhafaza etmeniz çok önemlidir.
Kısacası, yaşadığınız durum hukuki olarak korunabilir ve hakkınızı aramak için profesyonel bir destek almanız en doğru yol olacaktır. Umarım en kısa sürede bu konuda çözüme ulaşırsınız.
Peki bana evi yetim kalan çocuğa yapıyorum diyebilir mi?