Yapay zekanın başarısı yetersiz değil, insanlar daha kullanmayı öğrenemedi daha doğru bir söylem olur.
Özellikle forumda bazı paylaşımları görüyorum, prompt kısmında çok zayıf durumdayız. Prompt'u bile yapay zekaya yazdırmak varken, niye kusursuz bir prompt yaratmak için neredeyse projeyi üretecek kadar vakit harcayayım ki?
İstemeyi bilirseniz, yönetebilirseniz netice alabilirsiniz.
"Güvenlik önlemleri olan bir portal yazılımı yaz admin paneli olsun farklı dillerde hizmet verebilsin geliştirebilir modül sistemi olsun gibi temel bir iskelet istedim." Bu cümleyi karşınıza dünyadaki sayılı 10 yazılımcıyı getirsek 10 adet farklı ürün, 10 adet farklı yoğurt yiyiş çıkar ortaya. Sen söylerken detay vermeden kendi aklındakini yapay zekanın anlamasını bekliyorsun. Prompt engineering diye bir meslek var artık ve buna bağlı iş ilanları var çokça özellikle ABD'de.
Belli bir seviyede kod bilgisi olmayan insanlar büyük hacimli projeler yapamazlar. Nasıl yapıldığını bilmediğin bir işin yapılış yöntemini, teknolojisini birebir aktaramayacağın, sağlıklı iş bölümü yapamayacağın için büyük ölçekli projeleri, üretilecek koduda okuyamayacağın için üretmen gerçekten zor. Basit projeler basit promptlarla yapılabilir evet, sıfır kod bilgisi ile insanlar bunu yapabilirler.
Ben uzun süredir Cursor kullanıyorum. Sonnet 4 modeli ile çalışıyorum. Etraflıca düşünülmesi gereken bölümlerde sonnet 4 max'a geçiyorum.
Cursor'da altın kural rule dosyaları ve git ile çalışmaktır. Yani ilk başta kuralları sabit olarak koyup, chat'te ki her konuşmada attach edilecek şekilde always olarak eklenmesi gerekiyor. Sonrada geliştirme esnasında oluşabilecek hatalar kaynaklı sadece restore checkpoint seçeneğine kalmamak için (bu dosya içerikleri hariç dosya yapısında silinen değiştirilen şeyleri geri getirmiyor genelde çünkü) Github'ta projeyi geliştirirken doğru noktalarda push ederek kendimizi sağlama almamız gerekiyor.
Örneğin bu rule dosyasınıda teknoloji seçimi yapmayacağınız, hedef belli işlerde çok rahat ChatGPT'ye oluşturtabilirsiniz. Bunun bile hazır prompt kalıpları var github'ta (ancak okumayı sevmediğimiz için birçoğumuz bilmiyor).
Hadi hazır kalıplardan kullanmasak bile "Güvenlik önlemleri olan bir portal yazılımı yaz admin paneli olsun farklı dillerde hizmet verebilsin geliştirebilir modül sistemi olsun. Temel isteğim bu, aşama aşama ilerleyeceğiz evet ancak bana bunu tamamen çok ama çok detaylı bir şekilde aşama aşama projelendir ve bunu cursor geliştirme ortamı için ingilizce'ye çevirerek .rule dosyası halinde bana sun." şeklinde ChatGPT'ye verip, vereceği rule dosyası içerğini rule dosyası olarak eklersen projeye, çok verimli sonuçlar alacaksın. Çünkü yol haritası çıkmış olacak, Cursor sadece kod yazımına kanalize olacak ve hatları belli bir projeyi hazırlıyor olacak sana.
Detaylı projeler içinde Cursor'da önce yola çıkıp sonra 500 tane fast request yapacağınıza oturun tüm projenizi teknolojileriyle, diliyle vs.. herşeyiyle 1 gün boyunca word'te dökümante edin. Sonra ChatGPT'ye verin bu dökümanı ve yine bunu ingilizceye çevirip Cursor rule dosyası oluşturmasını isteyin.
Zamanla (onlarca belki yüzlerce istekten sonra) halisülasyon durumları gerçekleşebiliyor. Bu durumlarda agent değişin. Gemini'ye geçin, başka birşeye geçin. Eğer yine çözümlenemiyorsa git ile en son sağlıklı versiyona dönün, chat'i kapatın yeni bir sıfır chat başlatıp onun üzerinden sorunu çözmeye çalışın buda çok önemli bir detay.
Arayüz tasarımı için v0 şuan bana göre en iyi araç. Hızlı proje çıkmak içinde shadcn ui kullanmayı özellikle react projelerde tavsiye ediyorum gayet yeterli ve stabil.
Bu hususlarla alakalı çok kaliteli yabancı twitter hesapları, youtube kanalları var onları takip edin yeniliklerden haberdar olun uzak kalmayın. Artık çok hızlı bir gelişim süreci içerisinde yapay zeka.
Keşke şu cümleyi sadece okuyanlara örnek olsun diye yazdığımı gerçek anlamda promt olarak bunu yazmadığımı tahmin edebilseydiniz.
"Güvenlik önlemleri olan bir portal yazılımı yaz admin paneli olsun farklı dillerde hizmet verebilsin geliştirebilir modül sistemi olsun gibi temel bir iskelet istedim"
Detaylı promt içeriği hazırlarken yazılım dilinin sürümünün fonksiyon isimlerinin dahi detaylarına inerek verdim karıştırmasın diye. Yazdığım promtun yeterli gelmeyeceğini düşünerek yapay zekaya promt yazdırdım. Yani sizin yapmadığımı düşündüğünüz birçok şeyi yaptım aslında.
Ama sanırım çok fazla kendimi anlatamıyorum bu konuda. Bu yüzden siz haklısınız diyerek konuyu sonlandırmak istiyorum.