Öncelikle devletlerin dini yoktur olmamalıdır da devlet onu oluşturan her millete eşit mesafede ve kapsayıcı olmalıdır diyerek giriş yapayım ve devam edeyim.

Yine en favori konulardan biri kendimi tutamayıp yorum yapacağım. Batı medeniyetlerinde kilisenin masraflarını cemaati bağışlarla karşılar ve cemaati kalmayan kilise boş bina olur. Çünkü zaten aslında boş bir binaydı ona o anlamı siz verdiniz. Okul dersen okul olur, yurt dersen yurt olur şekle takılmamak lazım. Fakat Türkiye gibi din adı altında sınırsız para ve suistimalin yapıldığı yerlerde bu konuda hep susturulur sen dinsizsin gavursun vs denir. Tamam da benim dinim ne seni ne başkasını ilgilendirir fakat vergi olarak alınan hadi hesabı olmayan paranın çoğu zaman atıl olacak bir binaya yatırılması beni ilgilendirir o binada ben gitmesem de benim de param harcanıyor. Çürümeye terk edilecek bir fabrika kurulsun nasıl istenmiyorsa cemaati olmayacak bir bina yapılması ve oraya da yata yata devletten maaş alacak birinin yerleştirilmesi mantıksızdır.

Çoğu küçük yerleşim yerinde okullar kapatılıyor ama cemaati olsun olmasın her mahallede cami var mı? var. Namaz illa camide kılınacak bir kaide var mı yok kılacak olan çalıştığı inşaatta ta kılıyor. Fakat şekilcilik olacak illa insanlar benim namaz kıldığımı görsün. Tamam da senin inandığın dinde yaranman gereken insanlar değil inandığın ve seni yargılayacak olan tanrından başkası değil.

Peygamber olarak bilinen herkesin de bir mesleği vardı imamlar gibi yatarak geçinmiyorlardı.

İslam geleneğine göre, peygamberlerin meslekleri genellikle Kur'an-ı Kerim ve hadislerde belirtilmiştir. İşte bazı peygamberlerin bilinen meslekleri:
  • Adem (a.s.): İlk insan ve peygamber. Çiftçilik yaptığı rivayet edilir.
  • Nuh (a.s.): Marangozluk yaptığı, özellikle gemi yapımıyla tanındığı belirtilir.
  • İbrahim (a.s.): Çobanlık yaptığı ve putları sorgulayan bir bilge olarak bilinir.
  • Musa (a.s.): Çobanlık yaptığı, özellikle Firavun’a karşı tebliğ göreviyle tanınır.
  • Davud (a.s.): Demircilik yaptığı ve zırh yapımında usta olduğu rivayet edilir.
  • Süleyman (a.s.): Kral ve yönetici olarak bilinir, aynı zamanda hayvanlarla iletişim kurma yeteneğiyle tanınır.
  • Yusuf (a.s.): Mısır’da vezirlik yapmış, idarecilik ve rüya tabiriyle bilinir.
  • İsa (a.s.): Marangozluk yaptığı Hristiyan kaynaklarında belirtilir, İslam’da ise tebliğ görevi vurgulanır.
  • Muhammed (s.a.v.): Gençliğinde çobanlık, daha sonra ticaretle uğraşmış ve “el-Emin” (güvenilir) lakabıyla tanınmıştır.