Freelance yazılım işleri, dünyanın her yerinde saatlik ücret üzerinden yürütülür.
Proje bazlı fiyatlandırma hiç mantıklı değil. 25 yıldır bu sektördeyim, bazen proje bazlı işler de yapmak zorunda kaldım ama
bugün olsa yapmazdım net zarar ettim. Bitmeyen revizyonlardan dolayı.
Eğer bir işi 1 ay, 3 ay veya 6 ay gibi belirli bir süre için yapacaksanız, o zaman zaten süreli iş sözleşmesi yapılır; adamın sigorta, vergi, yemek karşılarsın.
Ama bugün bakıyoruz, insanlar 6-12 ay sürecek bir iş için proje diyor ve proje fiyatı istiyor.
1 İNSAN aktif iş hayatında kaç tane 12 ay var? En fazla 20-30 tane! Yani ömrünüz boyunca 20-30dan fazla iş yapamazsınız. Bu,
FREELANCE doğasına tamamen aykırı .
Bu bakış açısı nedeniyle yıllarca büyük zararlar ettim. Paket programlar hariç (ki burada da proje dediğiniz şey aslında yazılım değil, eğitim ve destek ücretidir örneğin SAP, Microsoft Dynamics gibi platformlarda olduğu gibi ve bu adamların şu anda ücreti 400 usd / saat) proje bazlı çalışma modeli bana göre sürdürülebilir değil.
Uzun lafın kısası:
Saatlik ücret doğrudur.
Bugün, kıdemli bir yazılımcı için saatlik ücret 2.500 TLden aşağı olmaz (Hangi dil olduğu falanda önemli değil. Adamın işini çözüyorsa tamamdır)
Eğer yeni mezun ve işin hamallığını yapacak biri aranıyorsa, bunun da alt limiti bugün 1.250 TLdir.
Hesaplama içinde detay budur. Yazılımcı ile singerciyi karıştırmayın.
https://www.r10.net/1089346580-post3.html