Yok hocam detaylı bir şekilde konuştuk her şey net konuşuldu ancak teslimde dediğim gibi sorunlar çıktı dediğiniz gibi fiyatta az değil konuşulan..
Proje dosyası yoksa, yani müşteri ne istediğini tam olarak bilmiyorsa. Herşey sözlü veya karşılıklı yazışma üzerine ilerliyorsa, bu müşterinin yazılı olan dışında şuda vardı diyeceği neredeyse kesindir. İleride sorun yaşamamak adına yazılımcı arkadaşlar kendi tecrübelerine göre x2/x3 gibi bir fiyat değerlendirmesi sunmuş olabilir.
İşini iyi yapıyordur / yapmıyordur, etik değerleri vardır / yoktur bunlar fiyatlandırmadan bağımsız konular. Her işte iyi vardır, kötü vardır.
Fiyatlandırmada saatlik fiyat vermek çoğu zaman hesap yapmak adına mantıklıdır, yazılımcı günde kaç saat çalışabildiğini ve ayda kaç gün çalışabildiğini çıkartıp ihtiyaçları ve hak edişini kendi düşünüp benim saatlik ücretim şu olmalı diye bir kriter belirleyebilir. Bunu bir amerikalı saatlik 100 dolar diye belirleyebilirken bir hindistanlı saatlik 20 dolar diye belirleyebilir buda oldukça anlaşılır bir durumdur.
İşi görmeden bütçe soranlar kısmına ise hem katılıyorum hem katılmıyorum, arkadaşların sordukları sebebten ötürü katılıyorum çok haklınız ancak; müşteri geliyor ortada bir proje dosyası yok, detaylı bir anlatım hazırlamamış veya varsa bile başlangıçta iletmek istemiyor veya hazırlanan dosya çok detaylı ve kapsamlı. Burada yazılımcının şunu sorma hakkı olmalı bu iş için ne kadar harcamayı hedefliyorsunuz. Karşıdaki net bir bütçe söylemek zorunda değil zaten, işin ederinin farkında olduğunu belirten şeyler söyleyebilir. 15 sayfa teknik döküman sunulmuş ekiple bile aylar sürebilecek işler için 1.5-2 saatlik görüşmenin ardından bütçemiz 100k denildiği durumlar yaşadım, bu bir defa olursa anlıyorsunuz ama haftada 1-2 böyle iş geldiği için özellikle ilk defa işini alacağınız biriyse bu işin ederini biliyormusun, buna bütçe ayırdınmı diye sormak zorunda kalıyor insan.
Konuda bahsi geçen saatlik ücretler gerçeği ne kadar yansıtıyor bilmiyorum ancak güzel rakamlardan bahsedilmiş. Bu rakamlara (saatlik 2-3 bin TL Türkiye için çok yüksek rakamlar) iş alıyorsanızda bi zahmet işinizi düzgün yapın arkadaşlar.