Vivobayim adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Tesekkurler yorum icin. Sanigimizin itiraz hakkinin oldugu soylendi. Bu neden soylendi bilginiz var midir, oyleyse istinaf da mumkun mudur, sonucta itiraz edebilirsin dediler

Trafige hic alkollu cikmama yasasi olsaydi dediginize katilirdim ancak 0.5 promile kadar hakki var sürücünün. Bu da alkol almasini kisitlamaz. Miktari onemlidir
Kanuna bu açıdan bakarsanız haklı olarak görürsünüz kendinizi ancak konuyu doğru anlamak lazım diye düşünüyorum.

0.5 promil alkol bazı ilaçlar, ağız çalkalama suları vb alkol içeren şeylerinde hesaplandığında insanın ulaşabileceği maks seviye olarak kabul edilmiş buda içki alımında 1 bira kadar birşeye denk geldiği için kabul edilebilir olarak görülmüş.

Yani alkol alıp araç kullanmanın bir alt limiti aslında yok, sadece içki içmek dışındada bu değerlere sizi ulaştıracak şeyler olduğu için bir alt limit belirtilmiş, yıllar içinde 1 biraya kadar serbest gibi bir algı oluşmuş. Yani 0.5 promil üstüne uygulanan cezalar mantıklı ama yeterli değil, mesela hagb kapsamına hiç alınmaması gereken bir konu. Herkesin nerede duracağını bileceğini varsayamayız, herkesin ağzıyla içeceğini düşünemeyiz. Biz en kötü senaryoyu düşünüp alkol alıp araç kullanırsan hayatın kayar diye bir algıyı oluşturup kişi yüksek alkol bile alsa doğru karar veremeyecek durumda bile o araç başına geçince bir ürpermeli veya etrafında aklı başında biri onu engellemeli. Az alkol aldıysa zaten mantıklı düşünüp o aracı o gün kullanmayacaktır.

Siz olaya kendi açınızdan bakıp hagb yandığı için ilk suça itirazı çözüm olarak görmüşsünüz diğer arkadaşlardan anladığım kadarıyla itiraz hakkınız yanmış ancak ben size/şahsınıza özel olarak yazmadım. Alkol alarak araç kullanan herkesi kapsayacak şekilde bunu daha net ve kesin şekilde engelleyecek ciddi cezalar verilmesi gerektiğini yazdım.

İnsan hata yapar ve sonucunda başka insanların ölümüne neden olabilir, trafikte bu risk her zaman vardır. Ancak 0.5 promülün üstünde bu riskin ciddi oranda artacağını bilimsel olarak biliyorsak; burada hiçbir taviz verilmemeli kasten işlenen suçlarla aynı derece yargılanmalı diye düşünüyorum.

Ek: Promüle göre insan vücudunun etkileri için burada bir tablo mevcut (https://www.nhtsa.gov/risky-driving/drunk-driving)