Radar konusunda haksız ve yanıltıcı bilgi paylaşıyorsun. İsrail'e bilgi paylaşılmıyor, İsrail nato üyesi bir ülke değil, nato üyelerine ise belli bir stratejiyle bu bilgiler paylaşılıyor. Doğrudan erişim söz konusu değil. Veriliyorsa bile Türkiye Cumhuriyetinin çıkarları doğrultusunda veriliyordur. Herkes rahat olsun. Siyaset başka birşey savunma başka birşey. Türkiye ve Osmanlı Dönemindeki Türkiye tarihinde savaş konularında hiç bir zaman ciddiyetsiz olmamıştır.
Propoganda amacıyla vatandaşın gazını almak için paylaşılan bilgileri yayıyorsunuz. Devlet çıkmış İsrail ile bilgi paylaşılmıyor diyor. Ama o bilginin İsrail in eline gidip gitmediğinden bahsetmiypr biz Nato üyeleri ile paylaşıyoruz diyor. O radarın Malatyaya kurulması zaten İsraili korumak İranı izlemek amacıyla. AN-TPY2 türü balistik füze izleme radarının bir benzeri de Japonyada var. Radarın harita üzerindeki yerine bak. Rusyayı gözetlemek amacında olsaydı kuzeydoğuda olurdu Güneydoğuda değil.
Elbette Türkiye İsraile doğrudan bilgi vermiyor. O bilgi İsrailin destekçisi Nato üyeleri tarafından veriliyor. O radarın İranı gözetlemek için kurulduğunu bilmeyen yok zaten.
Radar Türkiyenin malı değil. Çalışma sisteminden de haberiniz yok. O radarın anlık görüntüsü Almanya Ramstein de yer alan Nato komuta merkezine gider. Çünkü kürecik radarı Natonun BMD Sistemine yani Balistik Füze Savunma Sistemine bağlıdır. Bu sistemde all sensor to all launchers ilkesi mevcuttur. Yani tüm sensör verileri tüm savunma birimlerine iletilir. O radarın görüntüsüne Ramsteinda Almanların, Centcomda da Amerikalıların tam erişim yetkisi vardır. Ve bu bilgiler Amerikanın İsraile gönderdiği Thaad sistemlerine ya da diğer sistemlere anlık veri bağlantısı ile iletilebilir kimsenin ruhu duymaz. Çünkü Nato ülkelerini baliatik füze saldırılarından koruyacak savunma sistemlerinin komutası bu birimlerdedir. Ve Almanların bu radarın verisini İsrail ile paylaşmadıklarını, Amerikalıların bu radar verisini İsraile vermediklerini iddia etmek en hafif tabiri ile saflıktır.
O radarın neden orada olduğunu biliyoruz. Balistik tehditlere karşı erken radar verisi elde etmek için. Ve radar kuruluş amacını yapıyor.
İşin garip kısmı bu gerçeğin üzerini örtmek. Anadolu Ajansı haber yapmış bu radarın verileri İsraile verilmiyor diye. Elbette İsraile verilmiyor, O verileri İsrail e verecek Nato üyelerine veriliyor.