Selam olsun,
Anlamsız olsun sizi mi kıracağım?
Ben yine izah etmeye çalışayım.
Bir ülkeye saldırı yaparken o ülkeyi işleyemez hale getirecek, zarar verecek noktalara saldırı yapılır.
Evlerin sığınakları olmasına lüzum yoktur hele Türkiye yüzölçümünde olan devletlerde.
Savunma bakanlığı, genelkurmay, özel harekat, hükümet binaları, ekonomik ya da askeri yapılar.
Kimse ahmet emminin evine milyon dolarlık füze atmaz. Ahmet emmi onlar için önemsizdir.
İsrailde olay farklı çünkü yüzölçümü ve stratejisi farklı.
İç içe yapılar kurar ve neyin nerede olduğu pek belli değildir. Örneğin savunma bakanlığı vardır ama savunmasını bakanlıkta yönetmez şehir içi gizli yerlerde yapar.
Şehir, devlet iç içedir.
Tarih anlamsız değil, tekerrür meselesidir.
Türkiye gibi ülkeler bir elin parmaklarını geçmez.
Kadim devletler vardır, bu devletler her dönemde her zorlukta isim değiştirse de varlığını koruyabilecek güce sahiptir.
Alman, İngiliz, Türk, Moğol, Çin yani sonuna yılı koymadığınız devletlerdir genelde.
Türk'üm denir, Alman denir, İngiliz denir yani Almanyalı denmez alman denir.
Bunun farkı şudur;
Bazı devletler haliyle toplumlar yıkılır yeniden kurulur ama süreklilik arz eder.
Bunlar kadim devletlerdir yani yok olmazlar, hep vardırlar.
Türkler, Almanlar, Japonlar, ingilizler, latinler vs. vs.
Hiçbir japon ben japonyalıyım demez japonum der buna karşı bir amerikalı ben amerikalıyım der.
Bunun istisnaları vardır lakin genel kabul budur.
Sığınak dediğiniz yerler savaş açılacak ülkelerde söz konusu olur.
Avrupa, amerika yani savaş açılamayacak hangi ülkede israildeki gibi sığınak kültürü vardır?
Bahsettiğimiz ülkeler savaş açılamayacak ülkelerdir en büyük sığınak zaten budur.
Türkiye'de bu seviyededir.
Milliyetçi duygular değil Türkiye'ye son 70 yılda savaş ilan eden ülkeyi yazın bende anlamsız yazmışım diye kabul edeyim.
Sizin düşüncelerinize bi mana gözüyle bakmıyorum lakin düşünce somut gerçekliğe dayanırsa değerli olur.
Yazın mesela şu ülke Türkiye'ye savaş ilan etti, şu ülke Türkiye'ye saldırı yaptı.
Yazamıyorsanız ki yazamazsınız o halde şunu bir düşünün...
Sığınak yerine düşman olunmayacak bir ülke olmak en büyük sığınaktır.
Rica ederim bu konuyu son 20 yıllık hükümetle sınırlı görmeyin.
Değerli Hocam Türkiyeye 70 yıldır savaş ilan eden ülkenin olmamasının sebebi artık varlığı tartışmalı hale gelen Natodur.
Bir Nato ülkesine savaş açab tüm Nato ülkelerine savaş açmış olur.
Yani son 70 yıldır kimse bize savaş açmadığı için bundan sonra kimsenin bize savaş açamayacağı teziniz çok yanlış bir bakış açısıdır.
Ben çocukken Sovyet Rusya saldırır diye ilkokulda tatbikatlar yapıyorduk. Sivil savunma videoları izliyorduk. Ben 9 yaşında 3. sınıfa giderken sirenlerin anlamlarını biliyordum nükleer saldırıda neler yapılması gerektiği çocuklara öğretiliyordu çünkü kimsenin saldıramayacağı ülkeyiz özgüveni yoktu. Biz nato ülkesiydik karşımızda Varşova paktı ülkeleri vardı.
Diğer konuda Türkiyenin kara sınır komşularının hiç biri Türkiye ile savaşabilecek kara ordusuna sahip değildir.
Bir çatışma yaşanırsa bu Yunanistan İsrail Rusya Amerika Fransa gibi kara sınırı olmayan ya da karasınırıda savaş olamayacak ülkeler ile olur. O zaman da tüm çatışma havada gerçekleşir.
Artık 10 bin dolara imal edilip 2 bin kilometre giden dronelar var. Sadece milyon dolarlık balistik füzeler atılmıyor. Ve halkta panik yaratmak için kasten sivil hedeflerin vurulup orada askeri hedef vardı yalanının söylenmesi günümğz savaşlarında çok yaygın kullanılıyor.
Yani kadim ülkeler de saldırıya uğrar. Türkiyeye kimsenin saldırmamasının sebebi ülkenin kendi gücü değil Nato üyesi olmamızdır. Yoksa Rus uçağını düşürdüğümüzde saldırıya uğrayabileceğimizi ve o füzeleri durdurmaya gücümüzün yetmeyeceğini görürdük.
Natonun zaafiyet gösterdiği ve dağılma sürecine girdiği dönemde bu kadar iddialı cümleler kurmak yerine ülkede inşa edilen her yapının altına sığınak yapmaya başlamamız lazım.