Arkadaşlar Selam;
Bende deneyimlerimi aktarayım.
İlacı ilk 4-5 sene öncesinde endokrin dokturum başlamıştı. İlaç ozamanlar ucuzdu. (3 kalemi 1000 lira civarı) İlk dozlarda çok fark etmedim ama, sonrasında 1.2'e geçtiğimde gerçekten etkisini gösterdi.
Sonrasında ilaçın tedariğinde bir sorun oluştu, türkiyede bulunamadı. Sonrasında 1 kalem'i 700 liraya farklı bir markanın(Byetta) yine ve devam ettim. Sonrasında doz 3.0'a çıktığında ilaç çok masraflı hale geliyor. 15 günde bir bir kutu alman gerekiyor.
O süre zarfında 170 kilolardan 130 kilolara düşmüştüm. Sonrasında ilacı maddi sebeblerden bırakmak zorunda kaldım.
Araya pandemi girdi vs bir 10 kilo aldım.
Sonrasında spor ve diyetle yine 130 kilolara düştüm.
Bu sene yine saxenda başladım ama garip bir durum oldu.
0.6 dozlarda bir sıkıntı yok ama, 1,2 doza geçtiğimde çok şiddetli ishal oldum. Bir gün boyunca ishal devam etti. Heralde yediğim birşey dokundu zannettim ve ilaca devam ettim. En sonunda 4 gün önce tekrar ishal durumu olunca anladım ki ilaç dokunmaya başladı.
İlaçta şöyle bir yan etki var, ilaç sindirimi yavaşlattığı için safra kesesi bir sorun var daha safra salgılamaya başlıyor. Buda ilerki aylarda safra kesesi taşları veya safra kesesinin alınmasına kadar gidebiliyor. İlaç kullanan reddit forumlarına bakarsanız bu durumu yazan bir çok kullanıcı var. Ayrıca ilacın uzun süre kullanımında pankreatit (pankreas iltihabı) olma riskiniz var. Buna da göz önünde bulundurmakta fayda var.
Tamam ilaç kilo verdirdiği için sağlıklı oluyorsunuz ama, ilacı uzun süre kullandığınızdada her ilaç gibi bunun da yan etkileri olduğunu hatırlayın.
Size önerim ilacı kullandığınız sürece safra kesesi, karaciğer enzimleri, pankreas, böbrek kontrollerinizi 3 ayda bir yaptırın.