Bilgiyi düzeltmek ve ekleme amacıyla:
Bu mesaj üstüne acaba yanlış mı biliyorum diye bir süre daha detaylı araştırdım. Enbiya 30'un başlangıcı ve temel anlatımı direkt geçiyor. Göğün genişlemesi konusu geçiyor. Nuh Tufanı (Büyük Tufan) geçiyor. İnsanın kilden/balçıktan yaratıldığı konusu geçiyor. İlk etapta bunları iddia ettiğim için bunlara yoğunlaşıp buldum. Tabletler İngilteredeki bir müzede. Muhtemelen Amerika'da da bir kısmı vardır. Şimdi o müzedeki Sümerceden İngilizceye çeviriyi Türkçeye çevirip ve bir de tabletlerin ayrıntılı bulanabileceği linki bırakıyorum.
Müze kaynağı pdf olarak:
https://www.penn.museum/documents/pu...s_of_sumer.pdf Sümer tabletlerinde Enbiya 30, Zariyat 47 - Sayfa 6 : 7. sayfa (kilden/balçıktan yaratılma konusu):
Burası da tabletler için tam kapsamlı çeviri kaynağı:
https://etcsl.orinst.ox.ac.uk/
Yer ve göğün bir yaratılıp sonradan ayrıldığına dair anlatının ve devamının orijinalinin ve çevirisinin bulunduğu (Hullupu Ağacı anlatısı) üni kaynağı:
https://isac.uchicago.edu/sites/defa.../docs/as10.pdf
Sevgili kardeşim, ben para karşılığı tez yazan biriyim ve 3 adet ilk çağ uygarlıkları ile alakalı tez yazmış birisi olarak emin olarak söylüyorum; sümer ve diğer uygarlıkların bilim ile alakası pamukta fasulye yetiştirme kadar kısıtlı ve yüzeysel bilgidir. Dönemin uygarlıkları şimşekleri tanrıların kızması zanneder bu yağmur ve şimşekler dinsin diye kurban verirlerdi. Hatta ilk çağ uygarlıklarına göre dünya sabit tüm gök cisimleri dünya etrafında döner ama Kuran daha derinlemesine ve kesin nokta atışı olarak bilimi anlatır. Kuranda olupta başka yerde olmayan bazı bilgiler; fotosentez sadece Kuranda var, beyaz cücelerin varlığı sadece Kuranda var, Okyanusun derinliklerinde renk kırılması ve okyanus akıntılarının üst üste gelmesi yani üstte sıcak su akıntısı altında ise soğuk su akıntısının oluşturduğu dalgalar sadece Kuranda var, nükleer reaksiyon Kuranda var daha nice bilim 7.yy da ilim ve bilimin kısıtlı olduğu dönemde Kuranda vardır, Atomların ve hücrelerin birbiri ile konuştuğu sadece Kuranda var, Çoklu evren teorisi kanıtlanamamış ama bu bile Kuranda var, Ozon tabakası ve manyetik alan sadece Kuranda var, Atmosferin bazı dalga boylarını geri yansıttığı ve bununla radyo, telsiz gibi iletişimlerin yapıldığı sadece Kuranda var, pulsar yıldızlarının radyo sinyali yaydığını ve bu sinyalin kapı sesi gibi sürekli olduğu sadece Kuranda var.
Şah damarının sadece kan değil bilgi taşıdığı, inanın ölmeye yakın olduğunu anlayıp beyne oksijen akışını durdurup beyin ölümünü başlattığını modern bilgi ile ıspatlanmış ve sadece Kuran da var. Şimdi bu dediklerimin hangisi sümerlilerde vardı?
Yani yukarıda yazdığın iki tane yüzeysel bilgi ile Kuranın derinleme bilgisi aynı mı?
Örnek buğday tanelerinin başakları içinde saklanması ile daha uzun süre bozulmadan kalabileceği bilgisi hiç bir toplumda yok iken ilahi bir bilgi ile Peygamber aracılığı ile insanlığa öğretilmiştir.
Sonuç Kuran İlahi bir kitaptır başka kaynaklarda olmayan nice bilgi sadece Kuranda var günümüz teknolojisi henüz çözemediği bir çok bilimsel veri Kuranda yer alıyor
örnek : Göğe ve Tarık a and olsun sen tarık nedir bilir misin o gece gelen delen bir yıldızdır. İnsan neden yaratıldığına bakmaz mı?
Hala bu tarık yıldızının hangi yıldız olduğunu ve bunun insanın yaratılışı ile alakası nedir bilinemiyor belki 100 yıl sonra bulunacak bir bilimsel gerçek ile ıspatlanacak.
Sümerliler, Maya, Mısır, Yunan, Roma, Hint, Çin gibi ilk çağ medeniyetlerinde bu bilgiler olmuş olsa idi bu sır kalır mıydı.
Hatta ve hatta dünyanın döndüğü ve merkezin dünya değil güneş ve ayın kendi yörüngeleri olduğunu Galileo ve kopernik(Kurandan yaklaşık 1000 yıl sonra) ilkkez bulmuştur.