Bir üreticiyim , kendi ürettiğim bir malın bana maliyeti 120₺ bunu trend ve benzeri pazaryerlerinden satışa 239₺ ye satışa koyduğum zaman komisyonlar vergiler hizmet bedelli çıkarıldığında elde ettiğim kar 50₺.

Meraktan 3 ay araştırmalarda bulundum satış yapan sayfalarla ilgili kişilerle konuştum; Öncelikle satış yapmak için vergi levhanız olmalı ve vergi levhasında Nace kodu gibi bir kod olmalı ( internetten satış yapmanız için ) vergi levhası ve muhasebe ücreti 2000₺ ye kadar varabiliyor başlangıçta bunlar ufak detaylar gibi geliyor içiniz kıpırdıyor. Tabi imza beyannamesi gibi detayları unutmamak lazım. Yeni gelen sistemle bir KEP adresinizin de olması gerekiyor bunun size maliyeti ortalama 500₺. İyi diyorsun her şey hazır başvuruyorsun ve kabul ediliyor. Ürünlerini ekliyorsun bir ton mesai harcıyorsun ürünlerini yavaş yavaş tamamlıyorsun. Yakın çevrenden ürünleri almak gibi tavsiyelerde bulunuyorsun alıyorlar sana destek oluyorlar bir şekilde ürünleri öne çıkartıyorsun. Artık sipariş almaya başladın günde 1 tane bile olsa mutlu oluyorsun inancın artıyor 239₺ ye sattığın için kargo bedelinin senden gitmediğini sanıyorsun devam ediyorsun. Bir ayın sonunda aslında bu kargo parasının senden de kesildiğini ve ayrıyeten ek bir hizmet bedeli de kesildiğini fark ediyorsun. Yani bir ayda 50₺ kar ettiğin üründen 30 adet sattığında aslında 1500₺ kar değil de 750₺ kar ettiğini fark ediyorsun. Bu duruma ilk başlarda aldırış etmiyorsun tabi canını sıkıyor ama merakından ve inancından dolayı yılmıyorsun. Devam ediyorsun siparişlerin artıyor günde 10 - 20 siparişlere çıkıyorsun kar yaptığını fark ediyor veya sanıyorsun o sırada muhaseben sana telefon açıyor ve diyor ki fatura üst sınırını aştın bir üst deftere tabi olacaksın bu yüzden damga vergin ve muhasebe ücretin artacak. Buna da eyvallah çekiyorsun yine de yılmıyorsun devam ediyorsun. Bir süre sonra bir sorun fark ediyorsun esnaf odasına ve ticaret odasına kayıtlı değilsin apar topar kayıt yapıyorsun yaklaşık 4000₺ küsür buraya gidiyor. İşlerin iyi gittiği sırada rakip firmalar seni kancaya alıyor ürünlerini alıyor içinden parça çalıyor veya kırıyor döküyor ürün yorumlarına eksik geldi veya kırık geldi diyerek hem kötü yorum yapıyorlar hem de ürünlerinden oluyorsun artı bide kargo parası giriyor ( geri iade ) artık son dönemlerde kar yapmadığını fark ediyorsun yılmıyorsun devam ediyorsun. Tedarikçilerin zam yapıyor ama sen yine yılmıyorsun derken bir senenin sonuna geliyorsun ve muhasebecin bir telefon daha açıyor Yıllık vergi 30.000₺ ayrıyeten yeni yıl vergisi geçen senden kalan vergiler 12.000₺ de oraya tabi bunların yanında yine muhasebe ücretleri stopaj, geçici vergi, damga vergisi falan dahil değil daha var bi onlarda 4000₺ kadar bu arada bu süreç içersin de şahıs şirketinden limited şirkete geçmen gerekiyor orayı unuttum muhasebe masrafları iyice katlanıyor... Yılın sonunda elde ettiğin kar 20.000₺ bile olamıyor 1 yıl boyunca 20.000₺ için uğraşmaya değdi mi diye soruyorsun kendince derin bir iç çekiyorsun ve ben ne yaşadım böyle diyorsun...

Süreç böyle işlemiş veya işlemekte.

Kimsenin hevesini kırma gibi bir düşüncem yok kendimde çok merak ettim çok araştırmalarda bulundum mağaza açmak için ama bunları görünce soğudum...

Siz ne düşünüyorsunuz tavsiyeleriniz nelerdir?