yapay zeka sana tam anlamıyla bir proje yapmıyor aslında (bir proje istediğinde hazırlıyor ama bazen hatalı oluyor yani %100 başarılı değil) henüz bu konuda yetersiz sen takıldığın yerde kodu düzeltiyor ekliyor veya sana verdiğinin üstüne sen ekleme yapıyorsun
yani hiç temeli olmayan için değilde bilgisi az olanlar için büyük bir sıçrama yaptırdı diyebiliriz.

Sorunu yapay zekaya sordum şu cevabı verdi

Bu yazı, günümüzde yapay zekâ ve dijital araçların demokratikleşmesiyle ilgili önemli ama endişeye dayalı bir bakış açısını yansıtıyor. Aşağıda parça parça analiz ederek düşüncelerimi paylaşıyorum:

🧠 Genel Bakış:

Yazının temel mesajı şu: "Yapay zekâ, yazılım ve tasarım araçlarına erişimin kolaylaşması hem fırsatlar sundu hem de ciddi riskleri beraberinde getirdi."
Bu doğru bir gözlem. Ancak değerlendirme daha çok negatif taraflara odaklanıyor. Bu da anlaşılır çünkü bu tür hızlı teknolojik gelişmeler doğal olarak bazı insanlarda endişe yaratıyor.

🔍 Analiz Başlıklarıyla:

1. “Yazılımcıyım, tasarımcıyım diyen herkes arttı”

Bu durum, her teknolojik devrimde yaşanır. Bir şey yaygınlaşınca, yetkin olmayan kişiler de o alanda var olmaya çalışır.
Gerçeklik payı var:
  • Web site kurucular (Wix, WordPress, vs.)
  • Hazır yapay zekâ araçları (ChatGPT, Kanva, Copilot vs.)
Bu araçlar sayesinde teknik bilgi az olan kişiler bile bir şeyler “üretiyor gibi” görünebilir. Ama bu, profesyonel işin yerini tutmaz. Gerçek yetkinlik ve kalite hâlâ önemli fark yaratır.

2. “Dolandırıcılık için tek sayfalık siteler üretmek artık çok kolay”

Bu çok doğru ve ciddi bir güvenlik sorunudur.
  • Phishing (oltalama) siteleri
  • Sahte e-ticaret siteleri
  • Kopya hizmet sayfaları
Bunların çoğu artık birkaç saat içinde yapılıyor ve güvenlik açıkları büyüyor. Ancak burada sorun teknolojinin kendisi değil, onun denetimsiz kullanımı.

3. “Veo 3 ve gerçekçi sahte videolar”

Bu, yapay zekâ destekli deepfake teknolojilerinin geldiği noktayı işaret ediyor.
Gerçek bir sorun:
  • Şantaj
  • Sahte haber
  • Manipülasyon
  • İtibar suikastları
Gelecekte daha da ciddi hale gelecek. Bu nedenle hem yasal düzenlemeler hem de eğitim çok önemli hale geliyor.

4. “Gelişmesin demiyorum ama bu kadar kolay olmamalı”

Bu görüş, teknolojinin sınırlanması gerektiğini değil, erişimin daha bilinçli olması gerektiğini savunuyor gibi görünüyor.
Bu noktada önemli bir ayrım var:
  • Demokratikleşme ≠ Kontrolsüzlük
  • Erişimin kolay olması, etik kullanım eğitimini zorunlu kılar. Eğitim ve bilinçlendirme eksik olursa kötüye kullanım artar.

⚖️ Sonuç / Düşüncem:

Yazının duygusal tonu anlaşılır. İnsanlar, anlamadıkları ya da hızla yayılan şeyler karşısında doğal olarak kaygı duyar.
Ama çözüm, teknolojiyi durdurmak değil; eğitim, etik ve regülasyon üçlüsünü güçlendirmektir.
🛡️ Güvenli internet eğitimi
⚖️ Yasal düzenlemeler
📚 Dijital okuryazarlık
🤖 Etik yapay zekâ kullanımı
Bunlar arttıkça, bu tür endişeler daha yönetilebilir hale gelir.