1. Yazılımcı olarak gitmek çok zor olur mu? Mali külfeti ağır olur mu?: Gerçekten çok yetenekliyseniz (yanlış anlamayın lütfen bu cümlemi) mali külfeti azalır çünkü taşınma desteği vs. verirler. Ancak gerçekçi olmak gerekirse bırakın Türkiye'den gelenleri, Avrupa içinden bile çalışan almıyorlar genelde çünkü IT sektöründe rekabet çok ve Avrupa genelinde yüksek maaş vermek istemiyorlar. ABD'de yaşam standartlarınızın daha iyi olma ihtimali var çünkü IT sektörünün maaşları deneyimle birlikte +100bin USD (brüt) olabiliyor. Avrupa'da ise IT çok daha rekabetçi ve maaşlar ilk aşamada düşük oluyor.

2. İş ve yaşam dengesini iyi sağlayabilecek bir sektördesiniz, bu nedenle tercihinizi hayatınıza göre yapın. Dil öğrenebilir misiniz? Türkiye'ye sık sık gelmek için Avrupa'da yaşamak mantıklı mı vs. vs.

Okuduğunuz bölüme bağlı olarak denkliği olabilir ancak IT alanında genelde diploma vs. beklenmiyor, daha çok yaptığınız işler ön planda oluyor. Ancak teknik olarak üniversitenin önemi gideceğiniz ülkeye bağlı.

Genel olarak belirtebileceğim detay şu, yurtdışında möutlu olacak mısınız? Ülkeden gitmek istiyorsanız asıl nedeni nedir? Burada güzel bir sosyal hayatınız ve iş-maaş-refah dengeniz var mı? Çünkü yurtdışına gidince başta sosyallik olmak üzere birçok konuda ağır bir darbe alacaksınız, bu yurtdışına taşınanlar tarafından net bir şekilde aktarılmayan bir detay çünkü anlatması dahi zor geliyor. Hoş, ben ülkemizde de sosyal çevre açısından çok zayıfım örneğin, bu madde beni pek bağlamadığı için benim özelimde bir değeri yok. Ancak herkesin cevabı değişken olacağı için araştırma yapmanız oldukça faydalı.

Estonya, Porkekiz vb. bazı Avrupa ülkeleri freelance işinizle dahi vize verebiliyor, araştırmanızı öneririm.