Hocam ip bile engelleseniz botlar yine aynı ip ile reklama tıklayabiliyor. Sözde panelden ip engelliyorsun ama bir işe yaradığı yok. Sadece rakiplerini durdurabiliyorsun bu işlemle.

Google aslında bu sorunu çözer ama işine gelmiyor. Bot bir kere reklam url sini aldıktan sonra arka planda bütçeyi eritiyor. Ip adresinde özellikle ''Google proxy'' olduğu açıkça yazıyor. Birde ülke olarak United States yazıyor ip de. Halbuki sen reklamı Türkiye'de bir konuma açmışsın, tüm ülkeleri engellesen bile saçma sapan yerlerden tıklama geliyor ve Google bunu geçerli sayıyor! Apple cihazlı botlarda da Icloud Private Relay yazar.

Google istese bir sistem geliştirip ip adreslerinin gerçek konumlarını tespit eder ve bakiyeyi anında iade edebilir. Sanırım ülkeler Google'ı yasaklayana kadar da bir çözüm üretmeyecekler gibi görünüyor.

Oto çekici sektöründe, çekici ağı siteleri(en çok bilineni) bu saldırıyı yapıyorlar. Bunlar ne zaman yaz gelmesiyle birlikte reklam çıksa bot saldırı yapılıyor. Bunların reklamı yokken ise 3-5 rakip dışında saldırı yapan yok. Ayrıca hiçbir rakibin gücü de o saldırıyı yapmaya yetmez. Google kendini geliştirmedikçe bot saldırılardan tamamen kurtulmanız mümkün değil.