webkolikabi adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Termodinamiğin 1. yasası şunu der:
"Enerji yoktan var edilemez, vardan da yok edilemez."
Bu yasa sadece mevcut fiziksel evrenin içinde geçerlidir. Ama "evrenin kendisi"nin varlığı bu yasanın açıklayamayacağı bir şeydir.
Çünkü bu yasa zaten var olan madde ve enerjinin davranışlarını açıklar, varlığın kaynağını değil.
Şunu düşünelim:
Bir bina varsa, onun inşa edildiğini biliriz. Çünkü kendi kendine düzenli bir yapıya bürünemez. Bu bir tasarım gösterir.
Ama “Allah da kendi kendine varsa bina neden kendi kendine olmasın?” sorusu şu hatayı içeriyor:
  • Bina, sonradan var olmuş ve karmaşık bir düzeni olan bir şeydir.
  • Tanrı (Allah) ise zaten zorunlu varlık olarak tanımlanır. Yani var olmak zorundadır, yokluğu düşünülemez.
Evrenin (veya bir binanın) zorunlu bir varlık olmadığını görüyoruz çünkü:
  • Değişir,
  • Bozulur,
  • Başlangıcı vardır,
  • Sonu olabilir.
Ama zorunlu varlık, bu özelliklere sahip olamaz. Başlangıcı olan her şeyin bir sebebi vardır.

Neden Allah’a İstisna Yapıyoruz?

Çünkü Yaratılan bir şey Yaratıcı olamaz. İkincisi Allah yaratılan bir şey olsa zaten yaratamaz ve mümkün varlıkta olurdu. O Yüzden Vacibul vücüddur. Varlıgı zorunlu olan yani kaynağı kendisinden olandır. Yaratılan bir şey sınırlı ve kayıtlı olacağı için Allah haşa yaratılmış olsa zaten yaratamaz. Kaynağı bizzat kendindendir. Şu bunu ispat ediyor. Kainata bak sonsuz her yere hayat veriliyor bitkiye mehmete ağaca elmaya ceylana bakın size bile an ve an hayat veriyor birde bunu göstermek için öldürüp tekrar yerine yenisini yaratıyor akıl sahipleri için öğüt alanlar Ebu cehilin yolunu tercih etmeyenler için. Veyl o kimseyi yazdığı ve yazdırıldığı şeyden haberi yok. Küçücük bir damara pıhtı atınca aciz kalan sen küçücük damar nasıl bir nankörlük şaşıyorum. Biraz duygu girdi cümleler karışmış kusura bakmayın.
İkincisi Yaratılan kendisi gibi kayıtlı ve sınırlı zanneder. Ama Allah Vacibül Vücuddur varlığı Zorunlu olandır. Sen ben ise mümkün varlıklarıız varlıgımız ve yoklumugumuz eşit Allah'ın var demesine bağlı olan bir varlığız. Yani bir yaratıcının iradesine hayatına ilmine vs.
Hocam bahsettiğiniz konuyu inanın biliyorum. Zira yıllar önce on yıla yakın dünya tarihi (islam ve orta doğu tarihi dahil) araştırmakla geçti. Bahsettiğiniz zorunluluk sizin buna inanma zorunluluğunuz aslında. Çünkü böyle olmadığını düşünmek sizi dinden çıkaracaktır. Bu yüzden böyle düşünmek ve kabul etmek zorundasınız. Akisini düşünemez kabul edemezsiniz. Bunda da insanlığa zararınız olmadığı sürece "haklı görüyorum" Çünkü inancınız bunu emrediyor.

(ben Tanrı ile Allah kavramını ayırıyorum) Allah'ın zorunlu bir varlık olduğunu iddia ettiniz az önce. Bu zorunluluk kavramını şuan anlayamıyorum yani nasıl bir zorunluluk? Bir şey nasıl olurda zorunluluktan var olabilir? Bence bu terimi sizde bilmiyorsunuz.

Elbetteki, termodinamik için fiziksel evrenden bahsediyoruz. Allah Fiziksel evrende var ise fiziksel kurallara tabidir. Tabi değilse fiziksel evrende yoktur, yani bir inanç unsurudur. (lütfen sevgi ,aşk, ruh gibi kavramları öne sürmeyin, onlarda yoktur. Onlar da kimyasal reaksiyonlar sonucu beyinde oluşan sonuçlardır.)

Eğer bir şey fiziksel olarak var olamıyorsa yoktur. (Allah'ın gökte tahtta oturduğu ayeti kast ederek söylüyorum) eğer fiziksel olarak var olabiliyorsa, varlığınında bir kaynağı vardır.

iyi forumlar.