Düşünceni ve hassasiyetini anlıyor ve saygı duyuyorum. Ancak kendi perspektifimden katılmıyorum. Elbette herkesin önceliği farklı olabilir, bu çok doğal. Ama bence bazı meseleler vicdani değil, insani sorumluluk gereği önceliklidir. Doğu Türkistan örneğinde olduğu gibi, sistematik bir soykırım ve baskı varsa, bu sadece “öncelik” değil, tüm insanlık adına bir vicdan borcudur.
Sokak hayvanları elbette önemlidir; ama zulüm gören bir halkla aynı terazide değerlendirilmesini doğru bulmuyorum. Bu, diğerine kıymet vermemek değil, aciliyetin ve insani önceliğin farkında olmaktır.
Selam olsun,
Anlaşamadığımız tek nokta insanın daha değerli olduğu.
Geri kalan kısımlarda hemfikiriz.
Sizin bakış açınızda insan daha değerli.
Benim bakış açımda insan dediğimiz şey canlılara verilen isimlerden sadece birisidir.
Bir canlıya insan, bir canlıya hayvan, bir canlıya bitki diyoruz.
Yani benim bakış açımda önemli olan şey canlıdır. Bu canlının insan adıyla, hayvan adıyla ya da bitki adıyla anılması fark yaratmıyor.
Sizi anlamıyor değilim ya da düşünceniz hatalı gibi bir iddiam yok sadece insanların tanımlamaları farklı olabilir.
Siz bir insanla bir hayvanı ayrı görebilirsiniz inanın ki bana tuhaf gelmiyor ama herkesin bu ayrımı yapmamasını yadırgamayın derim.
Şahsen benim için canlı ve cansız ayrımı vardır.
Canlı insan olabilir, hayvan olabilir, bitki olabilir hepsi tek bir potada canlıdır.
Benim inancım gereği can dediğimiz şey Allahtan gelir haliyle o can bundan üstün o canlı şu canlıdan üstün diyemem.
İnsanı üstün kılan şey takvasıdır, yaşama hakkı olarak insanın bir ottan üstünlüğü benim için yoktur.
Yaşam hakkı her canlı için eşittir.
Gönül ister ki soydaşlarım daha iyi yaşasın.
Gönül ayrı bir durum.
Ben bugün bitkinin, hayvanın hakkını savunacak yani kendini savunacak gücü olmayanları savunmazsam zaten insanı savunacak bir vicdana sahip olamam.
Hassasiyetinizi çok iyi anlıyorum, haklısınız hatta ne deseniz haklısınız. Ben şahsen bir Türk olarak bu durumdan utanıyorum.
Yani size verecek bir cevabım bu konuda yok.
Bence yine nezaketen kibar yazıyorsunuz zira ne deseniz hakkınızdır.
Haklısınız ama insan, hayvan, bitki gibi ayrım yapmadan canlıyı canlı olarak gören insanların size düşmanlıkla diğer konuları öncelediğini düşünmeyin.