Son dönemde sosyal medya içerik üreticiliği ve mobil uygulama geliştirme faaliyetleriyle gelir elde edenlerin karşısına iki seçenek çıkıyor:
Kazanç istisnası (%15 stopajlı sistem) veya
şahıs şirketi kurmak.
2025 yılı itibarıyla, sosyal medya içerik üreticileri ve mobil uygulama geliştiricileri için kazanç istinası bulunmaktadır. Yeni düzenleme kapsamında, sosyal medya ve mobil uygulama faaliyetlerinden elde edilen yıllık 4.300.000 TL’ye kadar olan kazançlar için avantajlı bir vergi istisnası uygulamaya konuluyor.
Bu kapsamda,
online eğitimler, video içerikleri, reklam gelirleri veya ürün tanıtımları gibi dijital faaliyetlerden elde ettiğiniz gelirleri özel bir banka hesabı aracılığıyla yönetebilirsiniz. Artık şirket kurma, defter tutma ve düzenli beyanname verme zorunluluğu olmaksızın, bankalar üzerinden yalnızca %15 oranında sabit gelir vergisi kesintisiyle bu işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Bankalar, hesabınıza giren tutarlar üzerinden yapılan kesintileri her ay vergi dairesine sizin adınıza aktaracaktır.
Peki, bu yeni düzenlemeyle şahıs şirketi kurma arasında temel olarak ne gibi farklar bulunuyor?
- Şahıs Şirketi: Şahıs şirketi kurduğunuzda, yıllık kazancınız üzerinden artan oranlı gelir vergisi ödersiniz. Vergi oranları kazancınızın tutarına göre değişir ve genellikle %15 ile %40 arasında artış gösterir. Ayrıca her ay KDV (genellikle %20 oranında), geçici vergi beyannamesi, yıllık gelir vergisi beyannamesi gibi düzenli bildirim yükümlülükleriniz bulunur. Muhasebeci hizmet bedeli ve defter tutma gibi ek maliyetlerle karşılaşırsınız. Ancak, genç girişimcilere sağlanan avantajlar kapsamında 29 yaşını doldurmamış girişimciler ilk üç yıl boyunca yıllık 330.000 TL'ye kadar kazançları üzerinden vergi istisnası sağlayabilir. Her türlü faaliyeti gösterebilirsiniz. Kolay açılıp kolay kapanabilir.
- Sosyal İçerik Üreticiliği Kazanç İstisnası: Yıllık 4.300.000 TL’ye kadar olan kazançlar için şirket kurma zorunluluğu ortadan kalkar. Yalnızca %15 sabit oranlı gelir vergisi kesintisi uygulanır ve muhasebeci gibi ek maliyetlerden kurtulursunuz. Ayrıca düzenli beyanname verme ve defter tutma yükümlülüğünüz de olmaz.

Konuya ilişkin sorularınız veya ek bilgi talepleriniz için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyiniz; sizlere yardımcı olmaktan memnuniyet duyacağız.
Saygılarımla