Devlet bu kira gelir vergisidir - emlak vergisidir oranları biraz düşürmesi lazım yoksa her sene aynı olay dönecek. İlk %25 sınırlama getirdiklerinde bu olayın döneceği belliydi o arada herşeyin fiyatı %300 artarken ev sahiplerine düşman gibi %25 te sınır getirdiler. Ev sahiplerine nasıl %25 sınır koydularsa marketler, giyim , yemek , ıvır zıvır hepsine %25 uygulayacaklardı o zaman bu sıkıntıların hiçbirisi olmazdı. O ara işsiz kaldım ve kiralar tek gelirimde ancak o zaman bile o verdikleri kiralar 1 marketi görmeye yetmiyordu sonuç kredi çektik iyice battık hala düzeltmeye çalışıyoruz.
Hocam, söylediklerinize katılıyorum. Ancak şu da bir gerçek ki, %25 kira artış sınırı getirildiğinde zaten insaflı olan herkes ev sahiplerine hak verirdi. Ben şahsen o dönemde hak vermiştim. Fakat şu anki ekonomik şartlarla o zamanki şartlar bir değil. Şu anda yüksek faiz ve parasal sıkılaşma dönemindeyiz. Asgari ücrete bile geçtiğimiz yıl %30 zam yapıldı.
Hal böyle olunca, zam yapılacaksa bile bu artık öngörülü bir şekilde ve belli bir çerçevede yapılmalı. Bahsettiğim dönemde ev sahibi kirayı 1den 2ye, 4ten 8e çıkardı; şimdi 15 yapmak istiyor. Bu da mevcut TÜFE oranı (%48.75) yerine neredeyse iki katı olan %87.5 zam demek. Bunun bir sınırı olmalı.
Ben, 21 yaşında biri olarak, gayet medeni bir şekilde gidip kendimi açıklamaya çalıştım. Ama adam söylediklerimi dikkate bile almadı. Evet, evidir ve zam yapacak, buna bir şey dediğim yok. Ama artık biraz da usulüne uygun hareket edilmesi gerekiyor. Devletten bahsediyorum, ama onu bile kaale almıyor. Orta yolu bulmak mümkün olmadı bir türlü.