Konuya katkı yapmak için bir soru sormak istiyorum; bu soruyu dindar arkadaşların kendilerine sormalarını istiyorum.
Bugün bilinen dini uygulamaların çok çok büyük çoğunluğu neden hadis ve ilmihal kaynaklı? %90 diyelim. Kur'an da bir çok bilgi var ama ilmihal ve sünnet olarak lanse edilen hadislerin detaylı anlatım ve dayatmaları asıl din haline getirilmiş. bunu sorguluyor musunuz? Kur'an küçük bir kitap değil, dine ait farzların tamamı yer alabilecekken neden en girift uygulama ve tarifler hadislerde var? sonradan dine eklenerek tutarlı ve insanların takip edebileceği ve ancak birbirlerini sömürmelerine imkan vermeyecek bir kitap olduğu için olabilir mi?
Çok detaylı bir uygulama ve dini tarif neden hadislerde yer alıyor da bu kadar kat'i bir şey Kur'an da yer almıyor?
Size kendi cevabımı vereyim: Kur'an bir şekilde ya iyiniyetli bir metin veya Allah'ın gerçek sözleri; bu ikisinin olması bir şey değiştirmiyor, ama sonradan hadis olarak eklenen herşey Kur'an a göre geçersizdir. Mantık olarak böyledir bu.
Peki hadisler için bu söylediğim kabul edilirse ortada din adamı veya sizi toplayıp herhangi bir şekilde suistimal edebilecek kişi veya şey kalır mı?
Kendinizi özgürleştirin ve inanacaksanız da özgür iradenizle inanın. İnanmak bunu gerektirir. Birilerinin size söylediği şeyi kabul etmek inanmak demek değildir. Sizin düşünüp anlayıp evrenin bir yaratıcı tarafından yaratıldığına kanaat getirmeniz inanmadır. Tengri dininde böyledir mesela, bir çok kadim din bu şekilde bir düşünce yapısına sahiptir. İslam'da asıl metin dikkate alındığında da böyledir. Aracılara ihtiyaç yoktur. Türk toplumu geri kalmaya başladığı dini taassub döneminde dinden uzaklaşmış ve din adamlarının kontrolüne girmiştir.
Gençler düşünün ki inancınız da inanç olabilsin. dinle dalga geçilince bir önlem falan almanız gerekmiyor, kendi işinize bakın kendinizi düzeltin...