songuku adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Yine en sevdiğim konulardan biri açılmış, yorum yapmayayım dedim ama kendimi tutamadım.
Avrupada kiliselerin masraflarını cemaatleri karşılar Türkiyedeki gibi merkezi otorite imam atayıp maaş bağlamaz, caminin elektrik suyunu vs sini karşılamaz. Cemaati kalmayan kilise de boş bir bina olarak kalır ve satılır. Bu konuda çok fazla da ilan haber görebilirsiniz internette, Türkiyede imam devletten maaşını alır, lojmanını alır, imam nikahı kıymaya gider harçlığını alır, cenaze ilan eder harçlığını alır. Gerçekten görevini inandığı dine göre uygulayana lafım yok fakat geneli bu şekilde. İslamiyette ruhban sınıfı yoktur. Tüm bilinen peygamberlerin ben peygamberim bana bakın diye bir beklentisi de yokmuş hepsinin meslekleri varmış, kimi tüccar kimi marangoz gibi. Türkiyede o mahalledeki caminin tüm masraflarını imamın barınması vs dahil cemaati karşılayacak dense hangi caminin ne kadar cemaati kalır bilemiyorum. Fakat Türkiyede özellikle şu tarikatlar ve mezhepler konusu benim hep kafamı karıştırmıştır ve madem kutsal kitapları KURAN rehber ve esas ise neden ayet , hadis ve diğerleri var. Bu konuları incelerken müslüman bir ailede doğmuş ve sonrasında astronomiye ve okuduklarıma dayanarak deist oldum.
Türkiyede uygulanan islamiyet tam anlamıyla bir islamiyet de değil şamanizm ve tengri inancı ile karışmış değişik bir yorumlama. Herkes inanınca elbette özgür diğerini taciz etmediği ve rahatsız etmediği sürece fakat sana aç mısın diye sormak yerine dinini soran kişilerden şüphelenirim ve uzak dururum.
Herkese sevgiler saygılar...
Hocam hoş geldiniz neden yorum yapmıyorsunuz ki hepimiz özgürüz lütfen yazınız konuşalım edelim öyle şey olur mu bu arada hoş geldiniz (ama bir şey merak ettim astronomiye ve okuduklarıma dayanarak deist oldum.) bu sözünüzü biraz açar mısınız neden böyle oldu hangi AYET sizin kafanızı karıştırdı şimdi biz insanlara bakmayalım sizin aklınızı karıştırana baka biliriz