Hocalarım selamlar,
Uzun süredir haberleşme, ağlar ve sistemler üzerine kafa yoruyorum. Özellikle düşük maliyetli ama etkili iletişim yolları ilgimi çekiyor. Bunlardan biri de
LoRa ağı.
Şu an elimde küçük bir
LoRaMesh sistemi var ve bu sistemle
15 kilometre+ mesafelerden veri alışverişi yapabiliyorum. Hızı ortalama
50 kbps civarında, daha gelişmiş ve daha hızlı modeller de var ama haliyle maliyet artıyor.
Şöyle bir fikrim var:
Sadece İstanbul içinde bu ağı kurmak istesek,
yaklaşık 20 istasyon yeterli olur. Her bir istasyonun maliyeti kaliteli parça kullanırsanız
1000 TL civarı, daha uygun yapılırsa
700-800 TL'ye bile düşebilir.
Bu ağa bağlanmak için ise herkesin cebine girebilecek bir çözüm düşündüm:
LoRa modülünü telefonlara bağlayacak Bluetooth köprü cihazı.
Maliyeti ortalama
300 TL civarında. Bu sayede herkes bu ağa bağlanabilir, mesaj gönderebilir, forumlara erişebilir, hatta özel haberleşme uygulamaları bile kullanılabilir.
Üstelik LoRa modülleri çok az enerji harcadığı için
20Wlık bir güneş paneli bile fazlasıyla yeterli oluyor. Forumda çatı katı olan arkadaşlar bu istasyonları kurarsa, ciddi anlamda kapsama sağlayabiliriz.
Zaten İstanbul'da şu an birkaç LoRa istasyonu var ama hem azlar hem de aktif kullanıcı neredeyse yok. Eğer birlikte bunu yaygınlaştırabilirsek, özellikle
acil durumlarda, internetin ya da GSM'in olmadığı anlarda bu ağ hayat kurtarabilir.
Belki bugün LoRa sistemleri 50 kbps ile sınırlı ama yarın bir gün
100 Mbpsye çıkan modeller çıkarsa, işte o zaman büyük firmaların egemenliği gerçekten sarsılır.
Teknoloji hızlı gelişiyor. Belki bu proje bizim için bir başlangıç olur.
sizce yapılabilirmi meraklılar cevap versin ?
Lora modülü;
Kaç Kişi Aynı Anda ağda iletişim kurabilir?
Hocalarım, tek bir LoRa istasyonuyla şu an 100-150 kişi aynı anda iletişim kurabiliyor. Ama benim kurmak istediğim sistemde istasyonlar sadece sinyal değil,
trafik yönetimi ve iş bölümü de yapacak. Yani mesajlar tek tek değil,
toplu ve kimlikli şekilde gönderilecek.
Bu sistemle ağdaki yük çok azalıyor, verim artıyor. Eğer yazılımı düzgün kurarsak,
tek ağda on binlerce kişi 4-5 saniye gecikmeyle rahatça mesajlaşabilir. Üstelik sistemde
en az 20 istasyon olacak, bu da kapasiteyi katlayacak demek.
1 KB = Ortalama 700-1000 karakter 50 kbps ile saniyede 50.000 karakter taşınır
Peki bu sistemi kendim nasıl yapabilirim?
Aslında düşündüğün kadar zor değil.
Türkiye'de bu modüllere ulaşmak çok da imkansız değil. Belki gözümüze çok çarpmıyor ama
trafik ışıklarından otomasyon sistemlerine,
fabrikalardan okullara,
hastanelerden OSBlerdeki sensör sistemlerine kadar birçok alanda
LoRa cihazları aktif şekilde kullanılıyor. Hatta
hava durumu istasyonları, bazı GPS cihazları, su/doğalgaz/elektrik sayaçları gibi daha sayamayacağım kadar çok yerde karşımıza çıkıyor.
Şimdi gelelim bizim kuracağımız sisteme.
Kendimize bir altyapı kurup hobicilerle nasıl iletişime geçebiliriz? diyorsan, çok basit.
Çinden(tıkla git) veya
Türkiyeden(tıkla git) bu LoRa modüllerini temin edebilirsin. Ama tabii sadece LoRa modülü yetmez. Sana bir
mikrodenetleyici de lazım.
Hangi mikrodenetleyiciyi kullanabilirim?
- Arduino (kolay öğrenilir ama biraz sınırlı)
- ESP32 (Wi-Fi ve Bluetooth entegre, en mantıklısı)
- Raspberry Pi Pico (güzel ama biraz uğraştırabilir)
ESP32 özellikle tavsiye ederim çünkü içinde Wi-Fi ve Bluetooth var. Hem daha güçlü hem de daha esnek.
"Kartı nasıl programlayacağım, bilmiyorum." deme!
Sakın korkma! İnternette
yüzlerce kaynak, video ve makale var. Türkçe, İngilizce her dilde anlatım bulursun. Olmadı
yapay zekaya sor, sana örnek kodları, bağlantı şemalarını, devre çizimlerini verir.
Telefonla nasıl bağlanacağım?
Eskiden elimde bir script vardı, çok güzel çalışıyordu ama maalesef format attım ve silindi.

Yine de kafanı yorma, mantığı basit:
- ESP32'ye Wi-Fi üzerinden bağlanıyorsun.
- Cihaza bir HTTP arayüz kuruyorsun.
- Verileri buradan gönderip/alabiliyorsun.
Bu kısımlar biraz teknik gibi görünse de, yapay zekaya ESP32 ile veri gönderme arayüzü falan diye yazarsan sana hazır sistemi kurar.
Peki mecbur muyum bu kadar uğraşmaya?
Tabii ki HAYIR! 😄
İnternette bu işin
hazır sistemleri var. Hatta bazıları
tak çalıştır tarzında geliyor. Görseli var, paneli var, telefon uygulaması bile hazır. Ama gel gör ki
Kendi yaptığın sistemin fiyatının 3-4 katı fiyata satılıyor.