"Farklı düşündüğümüz zaten açık; ben, hatalı veya rahatsız edici bulduğumuz bir ifadeyi dahi, o ifadenin sahibinin tüm birikimini ve liyakatini reddetmek için bir gerekçe olarak görmüyorum. Çünkü ben kabullenmeyi kusurlarıyla birlikte bir bütünü görebilmeyi ve olguları kişisel incinmelerden ayırabilmeyi gelişmenin bir şartı olarak görüyorum.
'Türkler gerizekalıdır' gibi bir genelleme elbette kabul edilemez ve sorunludur. Ancak bu ifadeye verilecek tepki, 'bir sözü nedeniyle tüm birikimi değersizdir' gibi başka bir aşırı genelleme olmamalıdır. Bir kişinin bir sözü, onun on yıllara yayılan akademik katkılarını ve uzmanlığını silmeye yeter mi? Eğer cevabınız evet ise, o zaman değerlendirme kriterlerimiz tamamen keyfi ve duygusal bir hal alır. Bu durum, sizin 'kabul etmiyorum, başarı olarak görmüyorum' yaklaşımınızla, gelişimin önünü tıkayan bir 'kabullenememe' halini yansıtmıyor mu?"
Coşkun hocama Çin'i ziyaret etmesini önerme sebeplerimden birisi Çinliler geçmişte kalitesiz mal ürettiğini reddetmiyordu.
Ya niye niye siz öyle düşünüyorsunuz, ben size duygusal yaklaşmıyorsun ve yaklaşmazsan şöyle bi kategoride olsun demiyorum. Bir imam veya bir öğretmen ahlaksızca bir şey yapınca.; olmaz olsun böyle öğretmen vb tepkiler veriyoruz. Kaldıki adam sırf bu ahlaksız fikirlerini pervasızca yaymak için bile statü kazanmasını sağlayan geçmişte bu çalışmaları yapmış olabilir. Keza yukarıda bakın bilimi putlaştıranlar kendilerine yapılan hakaretin farkında bile değil. Sonuç olarak biz savunanları kategorize etmiyoruz. Doğal olarak vicdani olarak bu şahsiyeti yok sayıyoruz ve reddiyoruz. Ha yaptığıysa kendi keyfi için yapmış kendi çapında başarılar diliyorum. Ama ben başarı görmüyor ve reddediyorum. Bu tarz adamlar tarihte çok fazla vardır. Çok dönmeler var ki kendi bunu dolaylı kabul ediyor. Videodan dinleyebilirsiniz. Bunların nesli tükeniyor Allahın izniyle son çırpınışları.