Spymaster adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hazır sistemlere bağlı kalmak istemiyorum hocam yoksa dediğiniz gibi uygun maliyetli çözüm yöntemleri mevcut
Dijital gizliliğinizi arttırmak için reklam engelleme ve izleyicilerden kurtulmak önemli bir adım, ama tam bir gizlilik için yeterli değil. Şunu bilmekte fayda var: Pi-hole ve Unbound kurduktan sonra bile, eğer Google hesabınıza veya sosyal medya hesaplarınıza giriş yapıyorsanız, bu servislere kim olduğunuzu açık ediyorsunuz. Yani kendinize şunu sorun: Olabildiğince anonim olmak ve verilerimin kendimde kalmasını mı istiyorum, yoksa sadece temel düzeyde reklamlardan ve izleyicilerden kurtulmak mı?

Günümüzde neredeyse herkes en az bir Google servisini kullanıyor. Herhangi bir hesaba giriş yaptığınızda aslında şirketlere "Ben buradayım" diye el sallıyorsunuz.

Eğer amacınız verilerinizin kontrolü ve olabildiğince anonimlik ise bu üçlü sistem tek başına yeterli olmayacaktır. İnternet kullanım şeklinizi de uygun yöntemde değiştirmelisiniz. Kullandığınız her sistem ve uygulamayı bu yönde ayarlamalısınız. Örneğin doğrudan YouTube kullanımı yerine Freetube kullanabilirsiniz. Kendi Mail servisinizi oluşturmalısınız. Google arama motoru yerine DuckDuckGo, Brave arama motoru veya SearXNG kullanmalısınız. Google Chrome yerine telemetrilerden arındırılmış bir açık kaynak tarayıcı kullanmalısınız.
Belki konuyu farklı yöne çekmiş olabilirim ama bende dijital mahremiyet konusunda mümkün olduğunca üçüncü taraflara veri aktarmamaya gayret ediyor ve aslında günümüzde her kullanıcının teknolojiyi bilinçli bir şekilde kullanmasını umut ediyorum. Kullanmış olduğum Proton VPN kayıt tutmuyor, ublock origin ise açık kaynak. Proton ne kadar güvenilir? Onu bilemem ve şu anda bişey diyemem. İleride tamamen (fotoğraf vb. olarak) ailecek kendi fiziksel sunucuma geçmeyi planlıyorum.