Forumda 300-400 kişiyi engelledim.
Sebebinin tamamı %100'ü siyasi içeriklerinden dolayı.
Bu forumda zaten anlık 1500-2000 kişi online üye. Bunların 1000 tanesi konu açıyor, mesaj atıyor, etkileşim sağlıyor yani aktif üye.
1000 kişinin neredeyse yarısını engellemişim. Aynı şekilde herkesin aynı yol izlediğini çok iyi biliyorum, gözlem ve analiz konusunda buraya yazdıklarımın dışında en ufak bir sonuç çıkma ihtimali yok.
Siyasi içerikli konulara yorum yazan çoğu insan forumda aktif üye klasmanında bulunan isimler.
Siz buna izin verirseniz ve siyasi konulardan dolayı insanlar birbirini sürekli engellemeye devam ederse bu forumda ne ticaret kalır ne aktiflik kalır.
Herkes birbirini engellemiş. Sebebi ne ? Siyasi konular ağırlıklı olmak üzere %3-5 spor kulübü holiganlığı ama %90'ı siyasi sebepler.
Eskiden böyle bir durum yoktu. Siyasi konu açan çok net şekilde 1 hafta - 1 ay cezalandırıldı.
Şimdi konu siliniyor, mesajlar kaldırıyor bitti gitti. Ardından bu kişiler tekrar tekrar siyasi konular açıyor. Her konuda 3-5 kişi engelliyorum.
Siyasi içerik açanlara sorgusuz sualsiz 1 ay ceza vereceksiniz, bakın bakalım bir daha bu forumu ayrıştırmak için konu açabiliyorlar mı ?
Ama yok biz 1 kişiye ceza vermek yerine ona ceza vermiyoruz, sonrasında o tür konulara giren üyeler diğer üyelere kendilerince ceza verip engelliyorlar.
Forum kültürü de etkileniyor, ticarette etkileniyor, aktiflikte etkileniyor.
Engellediğimiz kişilerin konularına yorum yapmıyoruz, onlarda bizim konulara yorum yapamıyor. Ticareti zaten sıfırlıyoruz.
Bunun önüne geçilmediği sürece inanılmaz kan kaybı yaşamaya devam edilecek.
Gerekirse konuyu açan 1 üyeyi, siyasi içerik yazan 1 üyeyi banlayın 30 gün - 45 gün o kendine gelsin. O konuya girip de birbirini engelleme ihtimali olan 4-5 üyeyi kurtarın. Siz ayrıştırana ceza vermeden foruma ceza vermiş oluyorsunuz.
Ben bu forumda düz üyeyim, yönetimsel işlere girmedim. Fakat 17-18 senedir web ortamındayım ve eskiden r10 kadar popüler olan webmastersitesi.com da yönetim ekibindeydim. Uzay Beyi sektörel anlamda tanır Coşkun Bey, insanların dönem dönem değişen sinir uçları oluyor. Bu uçlara basıldığında geri dönüş olmuyor. Forumda bunu sürekli biçimde yapan üyeler var. Açtıkları tahribat çok büyük.
Sessizce ilerliyor, kimse fark etmiyor ama bunun tek sebebi budur. Siyasi konulardan gelen engelleme olayı forumu mahvediyor.
Bir anket açıp soralım, kaç üye engellediniz ? Hangi sebeple engellediniz ?
Ben cevapları söyleyeyim, 100+ üye engelledim, 300+ üye engelledim, 50+ üye engelledim. Sebebi siyasi.
Hepsi de aktif üyeler bunların