Yapay zeka döneminin başlamasıyla başta Google olmak üzere arama motorlarında son 3 yılda SEO'ya yaklaşım baştan aşağıya değişti. Bunu ben de son 2 yılda baya baya deneyimleyip, gördüm. Eskiden öyle veya böyle arama sonuçlarında ön sıralarda çıkmak için backlink edinmek en önemli unsurlar arasındaydı ama kesin bir dille söyleyebilirim ki bu dönem artık geride kaldı. Bizzat sektöründe 10 yılı devirmiş güçlü 2 projem ve 3 yeni projemle yaptığım testlerle tam olarak bunu gördüm.
Bu testler sırasında aşırı spam yöntemlerinden tutun da spam olmayan, tam organik yöntemlere kadar birçok şey denedim, test ettim. Bu noktada projelerin sektörlerinin aşırı rekabetli olduğunun altını çizmek isterim. Ve gördüğüm şey net olarak şu oldu: Backlink etkisi artık marka değerinin gölgesinde.
Evet, backlink'in etkisi hala hissedilir düzeyde ve bu böyle de olmaya devam edecek ama bir marka değeri oluşturmak çok daha önemli. Dahası günümüz şartlarında backlink konusunda aşırı seçici davranılması gerekiyor. Sıradan, basit backlink'ler edinmek (buradan kastım ortalama düzey backlink'ler) artık basit bir index sorununu çözmek için bile yeterli değil. Backlink konusunda alınabiliyorsa Hurriyet, Milliyet, Ensonhaber, Shiftdelete gibi köklü, yüksek trafikli sitelerden backlink alınmalı. Yok alamıyorsanız da bu tarafı daha organik şekilde yürütmeye odaklanılmalı. Öteki türlüsü para ve zaman israfından başka bir şey olmayacak. Hatta para vererek giriştiğiniz bu süreç sizi arama sonuçlarında alt sıralara bile itebilir.
Bu noktada sözünü ettiğim marka değerini oluşturmak için bir ziyaretçi botu hazırlayıp sitenin adını Google'da arattırmak, Google Maps'te listelenemk gibi basit şeylerin çok ötesinde girişimlerde bulunmanız gerekiyor. Buradaki nihai hedef şu olmalı; Google ve diğer arama motorları siteyi gerçek ve güçlü bir markanın gölgesi olarak görmeli. Bu olduğu an 6-12 ay içinde abartmıyorum aşırı başarılı bir noktaya geleceğinizin garantisini verebilirim. Bu konuda sektörün de hiç bir şekilde farketmeyeceğini de vurgulayım.
Elbette bir marka değeri inşa ederken dış SEO tarafında yaptığınız çalışmalar kadar iç SEO tarafında yapacağınız çalışmalar da çok kıymetli. Yapay zekayı ana aracınız değil, yardımcı aracınız haline getirmek zorundasınız. Yani "içeriği yapay zekaya yazdırır, verdiği içeriği sitede çıkar ve arama sonuçlarında önde yer alırım" diye düşünüyorsanız çok ama çok yanılıyorsunuz. Zaten elinizde güçlü, marka değeri oluşmuş bir site varsa bugün bunu yaparak başarılı olabilirsiniz ama bu sadece başarılı olduğunuzu düşünmeniz, o döneme kadar inşa ettiğiniz marka değerini de yerle bir etmeniz demektir. Bugün değilse yarın sadece Google'da değil tüm arama motorlarında filtreye girecek, arka taraflara itilecek belki de silinip gideceksiniz. Kesinlikle ama kesinlikle organik olmayan çalışmaları bir kenara bırakmanız gerekiyor. Bu noktada altını çizerek söylemek isterim ki r10'da da satılan çok gelişmiş yapay zeka botlarını alıp, oturduğunuz yerden öne çıkmak ve uzun vadeli başarı elde etme hayallerini bir kenara bırakmanız gerekiyor.
Bir yerlere gelmek istiyorsanız emek vererek, çok yönlü yaklaşarak ve güçlü bir marka inşa etmeye odaklı çalışmalar yapmalısınız.
Not: Konuyu görerek marka inşası konusunda attığınız mesajlar için teşekkür ederim. Bu konuda duruma göre hizmet vermeyi planlıyorum. Bu nedenle mesajlarınıza elimden geldiğince dönüş yapmaya çalışıyorum.