Zamanında aktif olarak yarışmalara katılıyor ve ciddi anlamda zaman ayırıyordum. Açılan yarışmaların yaklaşık %70’ine katılım sağlıyordum. Ancak zamanla, kazananların açıklanmaması, seçilen logoların özgünlük açısından tartışmalı olması ve bu süreçlerin adaletsiz ilerlemesi beni oldukça soğuttu ve katılımımı sonlandırdım. Özellikle, dört logoyla katıldığım yarışmalarda bir tanesinin benzer olduğu iddia edildiğinde — ki bazen gerçekten benzer, hatta birebir aynı olabiliyordu — diğer üç çalışmam da sistemden tamamen siliniyor ve ceza puanı alıyordum. Uygulanan yaptırımlara ya da verilen cezalara yönelik bir serzenişim yok. Ancak bu süreçte yaşananların ardından yarışmalardan tamamen uzaklaştım. Yarışmalara katılmayı bıraktığım dönemde de süreci takip etmeye devam ettim. Sonuçlar açıklandığında kazanan ve diğer gönderilen çalışmaları inceliyordum. Gördüğüm kadarıyla, benzerlik açısından ciddi anlamda sorunlu, hatta önceki cezai uygulamalarla kıyaslandığında daha benzer birçok tasarım kabul görüyordu. Bu da motivasyonumu iyice düşürdü. Sanırım benzer durumları diğer tasarımcı arkadaşlar da yaşadı. Çünkü yarışmalarda sunulan çalışmalar büyük ölçüde tipografik logolara dönüştü ve genel olarak yaratıcılık seviyesi gözle görülür biçimde azaldı. Bu durumun nasıl önüne geçilebilir açıkçası bilemiyorum, fakat yarışma açıklanmamasının önüne kapora ücreti veya ücretin tamamının bir şekilde önden alınıp yarışma bitiminde kazanan kişiye verilmesi gibi çözümlere başvurulabilir. ,Bunlar konuyu okurken 5 dakika düşündüğüm basit çözümler bence aktif olarak yarışmalara katılan arkadaşlara yarışma yönetiminden memnun musunuz soruları yöneltilip anket yapılmalı sonuç olumsuz ise daha adil hale getirilmesi için yeni yöntemler üzerine çalışılmalı.
Açıklamalarınıza tamamen katılıyorum. Oldukça uzun bir aradan (yıllar sonra) sonra R10 a yeniden giriş yaptım. Getirilen bazı yeni kriterler hoşuma da gitmişti. Önceden olduğu gibi yarışmalardan yine zaman zaman ödül aldığım oldu. Fakat Sizin bahsettiğiniz benzer durumları yaşamaya başladım. Özgün çalışma üretmeye gayret ederim genellikle ama sistemde o kadar çok şekil ve simge varki istemesenizde çalışmalarınız yada simgelerinize benzer bir şekil denk geliyor, özellikle stilize ve kaliteli işlerde rastlanması daha mümkün oluyor. Burda bu çalışmaların iptalinde sorun yok fakat yarışma sürecinde bazen zihin olarak daha bir motive olup ürettiğiniz iddialı orjinal tasarımlarınızda çöpe gidiyor. Bu tasarımcı piskolojisi açısından oldukça kötü bir durum sanırım. seçilmeyecek olmasının bir önemi yok kendinizi değerlendirmek açısından bir kriter oluşturamıyorsunuz bu şartlarda. Güzel çözümler olmasını ümit ederek herkese psikolojik huzur diliyorum.