Dijital Vergi Dairesi portalı üzerinden, 20/B madde kapsamında "İnternet ve Benzeri Ortamlar Üzerinden Sunulan Hizmet Geliştiriciliği" seçeneğini işaretleyerek yurtdışına yönelik yazılım ihracatı faaliyetim için vergilendirme dilekçesi oluşturmak istedim. Bu dilekçeyi oluşturmaya çalıştığımda, aşağıdaki uyarı ile karşılaştım:
"5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 8 ve 9 uncu maddeleri kapsamında işe başlama bildiriminiz Sosyal Güvenlik Kurumu ile paylaşılacak olup kurum tarafından 4-B sigortalılık işlemleriniz başlatılacaktır."
Bu uyarıya istinaden, durumu detaylı olarak açıklamak ve görüşlerinizi almak istiyorum.
Benim yaptığım faaliyet, tamamen freelance olarak yürütülen bir yazılım geliştirme hizmetidir. Bu hizmeti zaman zaman yurtdışındaki müşterilere sunmaktayım. Ancak, faaliyetimin düzensiz ve dönemsel olması nedeniyle her ay düzenli gelir elde etmem söz konusu değildir. Bazı aylarda hiç gelir elde edemediğim durumlar da olmaktadır.
Bu bağlamda, SGK tarafından 4-B sigortalısı olarak kaydedilmem halinde, gelir elde etmediğim veya çok düşük gelir elde ettiğim aylarda dahi Bağkur primi ödeme yükümlülüğüm doğacaktır. Bu durum, mevcut ekonomik koşullar göz önüne alındığında benim gibi freelance çalışanlar için oldukça büyük bir mali külfet yaratmaktadır.
Freelance olarak dönemsel yazılım geliştirme faaliyetinde bulunan ve düzenli gelir elde etmeyen kişiler için Bağkur ödeme zorunluluğundan muafiyet sağlanması mümkün müdür?
Bu hususta doğru ve güncel bilgi alabilmek adına tarafınızdan yönlendirilmeye ihtiyacım bulunmaktadır. Yanıtlarınız doğrultusunda gerekli adımları atmayı planlıyorum.
İlginiz ve yardımlarınız için şimdiden teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.
Merhaba,
Sosyal medya içerik üreticiliği istisnasından yararlanan ve bir işyerinde sigortalı olarak çalışmayan kişilere sgk bağkur açılışı yapar ve dolayısıyla her ay bağkur prim borcu tahakkuk ettirilir.
Ancak yaptığınız iş bu istisna kapsamında yer almamaktadır. Bu istisnadan yararlanamazsınız maalesef.