Bu maddeler, 2024 itibariyle yürürlüğe giren Asgari Kurumlar Vergisi uygulaması ile ilgili önemli detayları özetliyor. İşte sadeleştirilmiş ve senin için anlamlı hale getirilmiş haliyle açıklaması:

🔹 Asgari Vergi nedir?

Devlet, bazı şirketlerin çok az vergi ödemesi ya da zarar beyan etmesi gibi durumlara karşı, asgari (minimum) bir vergi tutarı belirliyor. Bu tutarın altına düşülse bile, en az bu kadar vergi ödenecek.

📌 Özet Açıklamalar:

1. ✅ Gelir Vergisi Mükelleflerinde Asgari Vergi Yok
    • Yani şahıs şirketleri, serbest meslek erbabı (doktor, avukat, yazılımcı vs.) bu asgari kurumlar vergisi uygulamasından muaf.
    • Bu düzenleme sadece sermaye şirketleri (A.Ş., Ltd. Şti. vb.) için geçerli.
  2. ✅ Asgari Vergi, Geçici Vergi Dönemlerinde de Uygulanacak
    • Yani sadece yıl sonunda değil, 3'er aylık geçici vergi dönemlerinde de minimum vergi uygulanacak.
  3. ✅ Hesaplanan Asgari Vergiden, Daha Önce Ödenen Vergiler Mahsup Edilebilecek
    • Eğer daha önce tevkifat yoluyla (stopaj) veya geçici vergi olarak ödeme yaptıysan, bu tutar asgari vergiden düşülebilecek.
    • Aynı vergiyi tekrar ödemiyorsun, ama toplamda en az asgari tutar kadar ödemiş olman gerekiyor.
  4. ✅ Vergiye Uyumlu Mükelleflerde, Vergi İndirimi Asgari Vergide de Geçerli
    • Eğer geçmişte düzgün vergi ödemiş ve cezasız bir mükellefsen, %5 vergi indirimi hakkını bu asgari vergi için de kullanabiliyorsun.
  5. ✅ Yeni Kurulan Şirketler, İlk 3 Yıl Asgari Vergiden Muaf
    • Yeni bir A.Ş. ya da Ltd. kuruyorsan, ilk 3 yıl boyunca bu asgari vergi zorunluluğu yok. Bu da girişimciler için bir teşvik.
  6. ✅ Birleşme, Devir, Bölünme ile Kurulan Şirketler Muaf Değil
    • Yani şirket kurma şekli bir birleşme, devralma, bölünme vs. ise, asgari vergiden muaftır diye bir durum yok. Onlar için vergi uygulanacak.

💡 Sonuç:

Bu uygulama, özellikle hiç kâr açıklamasa bile şirketlerin bir şekilde minimum bir vergi ödemesini sağlamak için getirildi. Devlet vergi tahsilatını garanti altına almak istiyor. Ama yeni girişimciler ve bireysel mükellefler için pozitif ayrımcılık yapılmış.
Şirket yapın A.Ş. veya Ltd. ise, buna göre muhasebe stratejini gözden geçirmekte fayda var.

Chatgptye de sordum valla anlamadım ben verginin asgariside mi varmış