dumi adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam son bir soru sormak istiyorum;

ihtarda 7 günlük süreç içinde maaşımı ve haklarımı ödediler fakat yine de 03 kodla çıkartılar beni fakat maaşımı hep geç yatırdıkları için 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 24. maddesi/II-e bendi uyarınca, iş akdimi haklı nedenle feshetme kararı alabiliyorum bu sefer ne yapmam gerek. Yine de noterden Haklı Nedenle Fesih Bildirimi yapmam mı gerek yoksa direk İŞKUR'a dilekçe yazıp düzeltmelerini mi söylemem gerek.

Durum Özeti:

• Noterden ihtar çektin, 7 gün içinde maaşın ödendi.
  • Ancak işveren seni yine de SGK çıkış kodu 03 (devamsızlık) ile çıkardı.
  • Oysa maaşların zaten uzun süredir sürekli geç yatıyordu → Bu durum 4857 sayılı İş Kanunu 24/II-e maddesi kapsamında hâlâ geçerli bir "haklı fesih" sebebidir.

Şimdi Ne Yapmalısın?

1. Noterden \"Haklı Nedenle Fesih Bildirimi\" Gönder (Kesinlikle evet!)

Evet, yine de noterden resmi olarak “haklı nedenle iş akdi feshi” bildirimi yapman gerekir.
Çünkü bu belge dava ve işsizlik maaşı başvurularında delil niteliğindedir.
İhtara rağmen SGK kodunu yanlış verdikleri için, bu fesih bildirimi işin netleşmesini sağlar.

2. SGK Kodunun Düzeltilmesi İçin Dava Açmak

SGK çıkış kodunu tek başına İŞKUR ya da SGK düzeltmez.
Çünkü kodu değiştirme yetkisi sadece işverendedir. İşveren yapmazsa:
  • İş Mahkemesi’nde “işe iade/SGK kodunun düzeltilmesi” davası açman gerekir.
  • Mahkeme, senin haklı nedenle ayrıldığını kabul ederse, kod değişikliği yapılır ve sen de geriye dönük işsizlik maaşına hak kazanırsın.

3. İŞKUR’a Dilekçe ile Başvur (Ama sadece dava sonrası sonuç alırsın)

İŞKUR’a gidip durumunu yazılı olarak anlatabilirsin, ancak SGK çıkış kodu 03 olduğu sürece İŞKUR senin işsizlik maaşı başvurunu reddeder.
Yani bu aşamada İŞKUR değil, noter ve mahkeme süreci önemlidir.

📌 Özetle:

• ✅ Noterden “Haklı nedenle fesih bildirimi” mutlaka gönder.
  • ✅ Sonrasında iş mahkemesinde dava açarak hem kıdem tazminatı hem de SGK kodunun düzeltilmesini talep et.
  • ✅ Mahkeme kod değişikliğine hükmederse, karar ve dilekçeyle birlikte İŞKUR’a başvur, işsizlik maaşını alırsın.