Hasan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Evet, çok yerinde bir soru. İhtarnameyi çektikten sonra haklı nedenle işten ayrıldığını yazılı ve resmi bir şekilde işverene bildirmen gerekir. Bu adım, tıpkı ihtar gibi önemlidir çünkü ileride dava açarsan mahkemede kanıt olarak sunabileceksin. Bu bildirimi iki şekilde yapabilirsin:

🔹 1. Noterden Fesih Bildirimi Göndermek (En Sağlıklı Yol)

• İhtarnameyi çektikten 7 gün sonra, noterden bir “haklı nedenle iş akdi fesih bildirimi” gönder.
  • Bu bildirimde: maaşların geç ödenmesi nedeniyle 4857 sayılı İş Kanunu’nun 24/II-e maddesi uyarınca iş sözleşmeni feshettiğini belirt.
  • Bu belge doğrudan işverene ulaşır, hem de resmi bir delil olur.

🔹 2. Elden Teslim (Riskli Ama Geçerli)

• Dilersen fesih dilekçesini yazıp işyerine giderek “evrak kayıt” veya “zimmet defteri”ne imzalatabilirsin.
  • Ancak işyeri bu dilekçeyi almam ya da zimmetlemem diyebilir. Bu nedenle elden teslim yerine noter tercih edilir.
  • Eğer illa elden vereceksen, dilekçenin bir kopyasını “teslim aldım” imzalı şekilde geri alman şart.
Öncelikle, bugüne kadar bilgi ve tecrübelerinizi bizlerle paylaştığınız, süreçler konusunda sağladığınız yol göstericilik için içtenlikle teşekkür ederim.
İşten ayrılma sürecime ilişkin olarak, tarafımdan herhangi bir istifa dilekçesi verilmeyecek; bunun yerine, doğrudan noterden ihtarname göndererek, ödenmeyen maaş alacaklarım ve yıllık izin ücretlerimin tahsilini talep edeceğim.
İlgili ihtarın ardından, işyerine üç gün boyunca fiilen gitmediğim takdirde, işverenin beni SGK sisteminden “03 kodu” (işe devamsızlık) ile işten çıkarması muhtemeldir. Ancak bu süreçte, benim esas amacım işverenin söz konusu yükümlülüklerini yerine getirmemesine istinaden, haklı nedenle iş akdimi feshetmektir.
Bu nedenle, noter ihtarımın tebliğinden itibaren yedi gün sonra tekrar notere başvurarak, 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 24. maddesi uyarınca “haklı nedenle fesih bildirimi”ni resmi olarak göndereceğim.
Süreci bu şekilde ilerletmemin yasal ve usule uygun olduğunu düşündüğüm için, bu adımları sizin bilgi birikiminiz doğrultusunda, dikkatli ve bilinçli bir şekilde atmak istiyorum. Bu kapsamda, haklı nedenle iş akdi fesih bildirimi örneğini de sizden rica etmek isterim.
İlginiz ve desteğiniz için tekrar teşekkür ederim.