Evimi satılığa çıkardım ve sahibinden ilanı üzerinden bir kişi benimle iletişime geçti. Konuşmalarından şüpheli biri olduğunu anlamıştım. Bana, "Kardeşim arkadaşıma evi alıyorum, gelip göreceğiz" dedi ama ilk gün gelmedi. Ardından tekrar arayıp şöyle söyledi:

“Kardeşim babanı dayım olarak tanıttım, fiyat konuşma, evi hızlı satmak için böyle söyledim.”

Burada iyice şüphelendim ve babama da söyledim: “Eve biri gelirse tanımıyoruz, sahibindende ulaştı deriz.”
Nitekim 2-3 saat sonra geldiler. Önce bir araçla 2 kişi indi, ardından başka bir Audi araçla toplamda 6 kişi oldular. Eve bakmadan direkt şu cümleyle karşılaştık:

“Bak kardeşim, bu adam ***********. İki emlakçı arkadaşım 3 milyona yakın para kaptırdı. Sen bunun neyisin?”

Ben de durumu anlattım: “Hiçbir şeyiyim. Sahibinden ilanımdan ulaştı, 'arkadaşıma alacağım' dedi.”
Evimin fiyatını sordular. “12 milyon” dedim. Aldığım cevap şuydu:

“Bize 6.5 milyon dedi.”

Meğerse olay şu şekilde işliyormuş:
  • 3 kişi oluyorlar: *********** (sözde aracı), gerçek alıcı ve gerçek satıcı.
  • ***********, evi alacak kişiyi eve yönlendiriyor.
  • Alıcı evi beğenirse, *********** devreye girip “Kapora gönder, son fiyatı halledeceğim” diyor.
  • Kaporayı alıp ortadan kayboluyor.
***********, satıcıya da kendini bir akraba gibi tanıtıyor ki ortamda güven havası yaratsın. Böylece hem alıcıyı hem satıcıyı manipüle ediyor. Bu yöntemle özellikle alıcılar dolandırılıyor.
Ne yapılabilir?

✅ Güvenli ödeme sistemleri kullanılmalı.
Örneğin, bazı bankalar "güvenli ödeme havuzu" hizmeti sunuyor. Para bu havuza aktarılıyor, satış işlemi tamamlandığında karşı tarafa geçiyor. Bu tür yöntemlerle işlem yapmak, kapora dolandırıcılığı gibi olayların önüne geçebilir.
✅ Kapora göndermeden önce mutlaka hem alıcı hem satıcı yüz yüze tanışmalı, tapu süreci birlikte yürütülmeli.
✅ Bir aracı varsa, kim olduğu mutlaka net olarak teyit edilmeli.
Bu tür dolandırıcılık vakalarına karşı herkesin daha bilinçli olması gerekiyor. Siz de çevrenizi mutlaka bu konuda uyarın.